17 augustus 2021 Kim Snijders

Hoe beginnen met investeren in vastgoed?

Wie over een vermogen van 60.000 euro beschikt, kan anno 2020 al beginnen met investeren in vastgoed met als doel om het vastgoed te verhuren en later te verkopen.

Beginnen met investeren in vastgoed: wat komt daar bij kijken? Tijd voor een handig overzicht!

 

Wie investeert in vastgoed om het meteen te verhuren en op termijn te kunnen doorverkopen, zorgt voor twee bronnen van inkomsten: onmiddellijke huurinkomsten en een potentiële meerwaarde bij de verkoop van het vastgoed.

Wat komt er allemaal kijken bij een vastgoedinvestering?

Spoiler alert: het zijn er nogal wat, maar laat dat je vooral niet ontmoedigen.

Voor élk van onderstaande zaken zit in de Syus-aanpak een oplossing!

Wil je graag zorgeloos investeren in vastgoed dankzij onze 3 unieke garanties plan hier een gratis adviesgesprek in.

Maar hoe begin je met investeren in vastgoed?

We sommen de voornaamste onderdelen hieronder op.

1. Beginnen met investeren in vastgoed: bepaal je budget

Investeren gaat over cijfers. Het eerste cijfer dat je voor jezelf moet vaststellen is je budget.

1.1 Hoeveel budget is er nodig voor een investering in vastgoed?

Hoe groot het totale budget bedraagt, hangt af van verschillende factoren zoals het type van het vastgoed, de aankoopprijs, etc.

In ons voorbeeld van ‘Hoe het jaarlijkse rendement bepalen van je investering in vastgoed’ gebruiken we een aankoopprijs van 186.000 euro. Tel daar de extra kosten zoals registratierechten en notariskosten bij en dan kom je op een totale investering van 208.425 euro.

1.2. Bepaal je eigen inbreng

Wie een vermogen van 60.000 euro heeft en een investeringshorizon van minstens 5 jaar kan investeren in vastgoed. Je hoeft immers niet het volledige budget uit je eigen middelen te financieren.

Heel wat investeerders maken in hun budgetberekening een onderscheid tussen eigen inbreng en de inbreng via een hypothecaire lening.

Een hypothecaire lening afsluiten om een deel van je investering te financieren, houdt ook risico’s in. Ga hier dus voorzichtig mee om, maar als je het slim aanpakt, kun je wel gebruik maken van het hefboomeffect. Dat houdt in dat het rendement op je eigen inbreng fors kan toenemen als je met succes een deel van de investering kan financieren aan de hand van een hypothecaire lening.

Lees hier meer over het hefboomeffect.

Hoeveel je maandelijkse aflossing bedraagt, kan eenvoudig online laten simuleren, maar het is toch raadzaam om voor jouw situatie een afspraak te maken met je financiële instelling of adviseur. Die kan meteen aangeven hoeveel je kan lenen, welke rentevoet er wordt gehanteerd en wat je maandelijkse aflossing is.

Op het moment dat je je budget hebt bepaald, eventueel aangevuld met een simulatie voor een aanvullende financiering, kun je concreet op zoek naar jouw investeringsvastgoed.

2. Investeren in vastgoed: eerst de research, dan de aankoop

De kans is groot dat je al een tijdje immowebsites in de gaten houdt of je netwerk raadpleegt, maar met een concreet budget in je achterhoofd, begint de zoektocht pas ‘echt’.

Investeren in vastgoed is een langetermijnaanpak waarbij je zoveel als mogelijk emotionele beslissingen probeert te vermijden. Rationele beslissingen die gebaseerd zijn op cijfers en inzichten bieden nog steeds de beste garantie om met succes te kunnen investeren in vastgoed. Dat geldt ook voor de locatie en het type vastgoed waar je in wil investeren.

2.1 Zoeken van de juiste locatie van het vastgoed

Een veel gehoorde vastgoedwijsheid zegt dat er maar drie dingen belangrijk zijn voor wie wil investeren in vastgoed en dat is locatie, locatie en locatie. Uiteraard zijn er nog andere parameters die van belang zijn, maar locatie is toch een van de bouwstenen om van een investering in vastgoed een succes te maken.

Ook hier is het raadzaam om je research nauwgezet te doen. Een toplocatie vertaalt zich doorgaans in een hogere aankoopprijs, maar daar is dan ook een goede reden voor. Aan vastgoed kun je -mits verbouwing- alles veranderen, behalve de locatie.

Vastgoed om het te verhuren doet het goed in centrumsteden, maar er is meer. Ga op onderzoek en kijk na of er in de centrumstad ook een beleid is dat op een duurzame manier werkt om de stad verder te ontwikkelen. Deze stadsontwikkeling kan er op termijn voor zorgen dat de locatie waar het vastgoed is gelegen, aantrekkelijker wordt voor potentiële huurders of potentiële kopers.

2.2 Zoeken van het juiste type vastgoed

Je wil investeren in vastgoed om het daarna te kunnen verhuren. Probeer een zo duidelijk als mogelijk beeld samen te stellen van de ideale huurder. Bekijk daarna het vastgoed vanuit het oogpunt van de huurder!

Zelf hou je van veel ruimte en rust, maar een student die een studio zoekt om er enkele jaren in te studeren, heeft heel wat andere prioriteiten. Die zoekt immers een studio die efficiënt is ingericht, die hoogwaardig is ingericht en een prima uitvalsbasis is voor de campus, het openbare vervoer etc.

Niet alleen het type of het aantal vierkante meters is belangrijk, maar ook de staat van het vastgoed is van cruciaal belang. Investeer je in vastgoed dat al aardig wat jaren op de teller heeft staan, is de kans groot dat er binnenkort aanzienlijke herstellingen of renovaties in de pijplijn zitten. Vastgoed dat recent werd vernieuwd en hoogwaardig is afgewerkt, zal duurder zijn in aankoop maar het vermindert het risico op renovatiewerken drastisch. Daarbij komt nog dat kwalitatief vastgoed sneller verhuurd geraakt, aan een hogere maandelijkse huurprijs.

2.3 Financiering & registratie

Heb je het vastgoed gevonden en is je bod aanvaard? Mooi, dan kun met je de eigenlijke aankoop van het vastgoed beginnen.

Je hebt nu de tijd om een afspraak bij de notaris te maken en -indien nodig- je financiële middelen vrij te maken of je hypothecaire lening af te sluiten.

Hou er rekening mee dat tussen het aanvaarden van je bod en het eigenlijk kunnen beginnen met verhuren er al gauw een periode van 3 maanden zit.

3. Beheer van het vastgoed: welkom syndicus en de rentmeester!

Na de aankoop van het vastgoed stelt zich meteen de vraag: wie gaat dit dagelijks beheren? Voor het beheer van je investering in vastgoed kun je gebruik maken van een syndicus en een rentmeester.

Let wel, een syndicus is géén rentmeester en omgekeerd.

3.1 Wat doet een syndicus?

De syndicus is verantwoordelijk voor het beheer van de gemeenschappelijke delen van het vastgoed (het mede-eigendom) zoals de trap, de gang, het dak, de lift, etc.

Vanaf het moment dat het vastgoed uit twee of meer ‘entiteiten’ bestaat, heb je een syndicus nodig. De syndicus zorgt er voor dat het beheer van de gemeenschappelijke delen van het gebouw correct verlopen in ieders belang.

Lees via onderstaande link alles over wat een syndicus doet:

Wat doet een syndicus?

 

3.2 Wat doet een rentmeester?

Een rentmeester zorgt voor het beheer van jouw eigendom (privatief). Hij heeft een volmacht om op te treden als eigenaar-verhuurder en zal jouw vastgoed beheren binnen het kader van de gemaakte afspraken.

Hij doet dus de communicatie met de huurder, met de syndicus, volgt eventuele herstellingen en renovaties op, etc.

Kortom:

Is er een probleem met het dak? Bel de syndicus.
Is er een probleem met de vaatwasser? Bel de rentmeester.

Een syndicus is wettelijk verplicht. Een rentmeester is een persoonlijke keuze van de vastgoedinvesteerder.

 

4. Zoek een huurder

Het vastgoed is klaar om verhuurd te worden: hoog tijd om een huurder te zoeken. Heb je op bovenstaande punten goede beslissingen genomen, dan je zoektocht naar een potentiële huurder geen lijdensweg mogen zijn.

Heb je een rentmeester aangesteld, dan kan die je ook helpen bij het zoeken naar potentiële huurders.

 

5. Vermijd leegstand

Een maand leegstand van je investering in vastgoed laat je jaarlijks rendement dalen met 8%. Dat weegt dus snel door. Maak je bovendien gebruik van een hypothecaire lening om je investering te financieren dan kan dat snel beginnen oplopen.

Om dit te vermijden zijn een goede voorbereiding en de juiste beslissingen van doorslaggevend belang. Als je bovenstaande zaken goed hebt geëvalueerd zul je allicht investeren in kwalitatief vastgoed op een uitstekende locatie. Hierdoor verklein je het risico op leegstand omdat je geïnvesteerd hebt in aantrekkelijk vastgoed waar heel wat potentiële huurders voor zijn.

 

6. Zorg voor een correcte betaling

Een goede huurder is goud waard, maar het omgekeerde is echter ook waar.

Een goed huurcontract is een uitstekende basis om afspraken te maken. Het is jammer genoeg geen garantie tegen wanbetaling. Een huurder die niet tijdig betaalt, is niet alleen een bron van maandelijkse stress, het zet bovendien de bijl in het jaarlijkse rendement. Als je met wanbetaling te maken krijgt, dan kan de situatie al snel 6 maanden aanslepen vooraleer er een oplossing – al dan niet met tussenkomst van een vrederechter – is gevonden.

Wanbetaling staat daarom ook in de lijst van de 9 elementen die knagen aan uw rendement bij een investering in vastgoed.

De 9 elementen die knagen aan uw rendement bij het investeren in vastgoed

 

7. Vastgoed verkopen

Wie wil investeren in vastgoed heeft minstens een investeringshorizon van vijf jaar.

Wil je na verloop van tijd het vastgoed opnieuw verkopen, dan bestaat de kans dat je hier een meerwaarde op realiseert. Heb je aan het begin van je investering voldoende research gedaan en het juiste type van vastgoed op de juiste locatie gekocht, dan pluk je daar nu de vruchten van.

Wees realistisch wat de potentiële meerwaarde betreft. Niemand heeft een glazen bol, maar de kans dat de vastgoedprijzen zo sterk gaan stijgen zoals de afgelopen decennia (zie grafiek hieronder) is uiteraard klein.


Je dient het vastgoed aan te bieden op de markt en dient een nieuwe investeerder te zoeken of…

 

8. Zoek de juiste partner

Om van een investering in vastgoed een slimme investering te maken, komt er dus aardig wat kennis en expertise kijken.

Potentiële investeerders in vastgoed die niet veel ervaring hebben met investeren in vastgoed staan doorgaans ook voor een steile leercurve. Gelukkig zijn er ook betrouwbare partners die hen daarbij kunnen helpen.

Syus is een partner die je helpt bij het investeren in vastgoed. Potentiële investeerders worden op alle bovenstaande punten begeleid en voorzien van het juiste advies. Wie investeert met Syus maakt daarenboven gebruik van onze 3 unieke garanties.

Deze 3 garanties laten u zorgeloos investeren in vastgoed:

  1. Optimale verhuurgarantie: De eerste 3 jaar van uw investering garandeert Syus dat uw huuropbrengst élke maand stipt wordt gestort.
  2. Compleet beheeer zonder zorgen: De eerste 3 jaar van uw investering hoef je je geen zorgen te maken over het beheer van het vastgoed, zowel gemeenschappelijk als privatief!
  3. Transparant zich op het netto-rendement: Investeerders krijgen een duidelijk, helder zicht op het netto-rendement van hun investering.

Beschik je over een vermogen van 60.000 euro en een investeringshorizon van minstens 5 jaar? Plan dan hier vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.

Gratis adviesgesprek

 

 

 

 

,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.