Zo bepaalt de locatie het succes van investeren in vastgoed

26 april 2020
Posted in nieuws
26 april 2020 Kim Snijders

Zo bepaalt de locatie het succes van investeren in vastgoed

Wie slim wil investeren in vastgoed, die weet dat hij op de juiste locatie moet investeren.

Maar wat maakt nu een locatie interessant voor een investeerder in vastgoed?

Wie wil investeren in vastgoed heeft doorgaans twee types van rendement voor ogen. Een maandelijks rendement afkomstig uit het verhuren van het vastgoed (huurrendement) en het eenmalig rendement dat wordt gerealiseerd bij de verkoop van het vastgoed, de zogenaamde meerwaarde.

De locatie van het vastgoed speelt een cruciale rol bij het bepalen van je rendement.

Sterker zelfs, ‘locatie’ is een van de zeven basiselementen is voor iedereen die met succes wil investeren in vastgoed.

Download hier gratis ons e-book: 7 Basisbeginselen voor wie wil investeren in vastgoed.

Toch wordt het belang van de juiste locatie nog vaak onderschat.

Dat merken we bij Syus ook. Syus legt zich toe op investeringsvastgoed. Dat doen we al jaren, dus hebben we een goede radar ontwikkeld voor het signaleren van vastgoed op een goede investeringslocatie.

Waarom is locatie zo belangrijk bij het investeren in vastgoed?

De locatie is cruciaal omdat het (1) een belangrijke rol speelt in het bepalen van de verhuurprijs (je maandelijkse inkomsten) en (2) cruciaal is in het creëren van de potentiële meerwaarde die je realiseert bij een eventuele verkoop van je investeringsvastgoed.

De locatie speelt een belangrijk rol in het bepalen van de verhuurprijs. Om na te gaan wat het belang is van de locatie op je verhuurprijs, kijken we even naar hoe er in Vlaanderen wordt gehuurd.

Hoe wordt er in Vlaanderen gehuurd?

De Confederatie van Immobiliënberoepen van België (CIB) deed vorig jaar een grootschalig onderzoek (de Huurbarometer) dat interessante cijfers bundelde over de Vlaamse huurmarkt.

Uit het onderzoek leren we dat er in Vlaanderen jaarlijks 80.000 à 100.000 woninghuurcontracten worden ondertekend. De CIB-Huurbarometer toont aan dat meer dan één derde van de verhuurders kiest voor een kwalitatieve dienstverlening van een vastgoedprofessional. Terecht, want zo kan de verhuring vlot verlopen en wordt de verhuurder van heel wat rompslomp verlost.

Wat wordt het meest verhuurd in Vlaanderen: woning of appartement?

De huurmarkt wordt gedomineerd door appartementen. Dat weten we uit wetenschappelijk onderzoek en wordt nu bevestigd door de CIB-Huurbarometer. Precies 66% van de verhuringen die in 2018 via een vastgoedmakelaar verliepen, hadden betrekking op een appartement (in totaal 24.561 huurcontracten). Tel daar nog de studio’s (3,6%) en de kamers (1,2%) bij en je komt aan meer dan 70% meergezinswoningen.

Waar wordt er het meest verhuurd?

In Vlaanderen zijn er 13 centrumsteden: Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. (bron: Wonenvlaanderen.be)

Deze centrumsteden zijn nog steeds de drijvende kracht op de verhuurmarkt.

Uit de huurbarometer van CIB blijkt dat Vlaams-Brabant – net zoals op de koopmarkt – voor huur de duurste provincie is. Voor een appartement betaal je er gemiddeld € 780 per maand. Het verschil met Antwerpen (€ 747) is echter niet zo groot. West-Vlaanderen is dan weer de goedkoopste provincie (€ 654 voor een appartement), zeer dicht gevolgd door Limburg (€ 658) en Oost-Vlaanderen (€ 687).

Gemiddelde huurprijs Vlaanderen per Provincie

Gemiddelde huurprijs Vlaanderen per Provincie W-VL O-VL ANT LIM VL-B
Rijhuis 691 742 878 740 1.028
Appartement 654 687 747 658 780
Studio 451 493 484 442 488
Kamer 344 353 375 335 402
Bron: CIB Huurbarometer 2018.

Bron: CIB Huurbarometer 2018.

In 2018 werden er volgens de CIB Huurbarometer in die 13 Vlaamse centrumsteden bijna 10.000 nieuwe woninghuurcontracten afgesloten, ofwel een derde van het totale aantal dat via een vastgoedkantoor tot stand kwam. De drijvende kracht van de centrumsteden wordt daarmee opnieuw bevestigd. Dat geldt in het bijzonder voor Antwerpen (1.500 huurcontracten) en Gent (2.200 huurcontracten). In deze steden bestaat ongeveer de helft van de woningmarkt uit huurpanden.

Top 3 duurste Vlaamse steden voor huren

Vlaams-Brabant mag dan wel de duurste provincie zijn om er te huren, toch is niet Leuven maar wel Antwerpen de duurste stad om er een appartement te huren. De top 3 van locaties waar de globale gemiddelde huurprijs het hoogst ligt, wordt afgesloten door Mechelen. In Mechelen wordt die gemiddelde huurprijs sterk opgeduwd door de hoge huurprijzen van de rijhuizen.

Met 100.000 huurcontracten per jaar kun je gerust stellen dat huren populair is, voornamelijk bij appartementen en studio’s in centrumsteden. Tweede vaststelling is dat de huurprijs die je kan vragen enorm afhankelijk is van de regio waar je pand staat.

Samengevat

Voor de investeerder in vastgoed is het belangrijk om na te gaan waar het vastgoed precies ligt. De potentieel hogere huurprijs van vastgoed rechtvaardigt ook een potentieel hogere investering.

Hoe realiseer je dankzij de locatie een mooie meerwaarde als je investeert in vastgoed?

Waar vind je nu de beste locaties terug om te investeren? Zoals hierboven aangetoond, zijn de centrumsteden de voornaamste motor van de huurmarkt. Op deze plaatsen is de vraag en het aanbod groot.

Toch zijn we er van overtuigd dat investeren in een centrumstad alleen, geen garantie is voor het realiseren van een mooie meerwaarde.

Duurzaam investeren in een centrumstad?

Wie wil investeren in vastgoed kijkt dan ook best uit naar een locatie in een centrumstad waar je ook duurzaam kunt investeren.

Dat houdt in dat niet alleen de vierkante meters waarop het vastgoed staat van belang zijn, maar ook het ruimere kader. Dat wil zeggen dat de omgeving van het pand een stabiele omgeving moet zijn, een plaats waar het goed vertoeven is, waar er een stabiele vraag is en waar de stad op een duurzame manier aan ontwikkeling doet.

Staar je dus niet blind op centrumsteden, maar kijk of de centrumstad ook een groeistad is. Een groeistad is een stad die een structurele groei heeft, waar een goede combinatie van bedrijven en bedrijvigheid is. Kortom: steden waar het goed vertoeven is én die ook strategisch goed gelegen zijn.

Verplaats je in het hoofd van de huurder: ligt het vastgoed centraal, maar is er ook voldoende rust, hoe evolueert de omgeving, zijn er voldoende duurzame vervoersoplossingen aanwezig… Vormt de plaats van het vastgoed de ideale uitvalsbasis voor een huurder die zich eenvoudig wil verplaatsen naar zijn of haar werk, is er voldoende rust om ’s avonds thuis te komen en is er de juiste animo in de onmiddellijke nabijheid?

Samengevat

Voor de investeerder in vastgoed is het belangrijk om na te gaan of het ruimere kader van zijn vastgoed ook klopt. Centrumsteden kunnen een goed begin zijn, maar troeven zoals duurzame stadsontwikkeling en de (potentiële) groei kunnen op termijn cruciaal zijn voor het bepalen van de meerwaarde van de investering in vastgoed.

Duurzaam investeren in vastgoed in een groeistad? Dat kan in Leuven.

Syus heeft zijn netwerk uitgewerkt in en rond Leuven. Het heeft ons van op de eerste rij laten ervaren waarom je duurzaam kan investeren in Leuven.

Duurzaam investeren in vastgoed in Leuven? Dat kan, en daar zijn enkele goede redenen voor.

  1. Leuven is niet alleen een centrumstad, maar het is ook een groeistad.
  2. Al jarenlang een positieve stadsontwikkeling: beleid wordt gemaakt met een lange termijnvisie.
  3. Leuven is meer dan ooit méér dan een studentstad. Campus Gasthuisberg is wereldtop, maar daarnaast missen ook de biotechbedrijven hun impact niet.
  4. Leuven beschikt nog steeds over een gemoedelijk karakter (naast de Oude Markt zijn er nog veel andere locaties met waardevol erfgoed) en de studenten houden het jong van geest.
  5. Opwaardering van enkele belangrijke sites zoals de Vaartkom.
  6. Opwaardering van de studenten’koten’: er is een stijgende vraag naar units met eigen sanitair.
  7. Last but not least, elk jaar komen er tienduizenden studenten naar Leuven op zoek naar een tijdelijke thuis.

Naast deze troeven van de locatie speelt ook het type vastgoed een belangrijke rol.

Investeren in vastgoed in Leuven: investeer in kwalitatief vastgoed!

Investeren is een langetermijnstrategie. Wie vandaag investeert, wil daar over 5 à 10 jaar de vruchten van plukken.

Vandaar dat investeerders in het aanbod van Syus enkel volledig vernieuwde residenties of volledige nieuwbouwresidenties zullen terugvinden. Dat doen we zeer bewust.

Syus heeft zich van in het begin toegelegd op het ontwikkelen van kwalitatief vastgoed dat hoogwaardig afgewerkt is.

Door dit kwaliteitsvolle vastgoed te ontwikkelen, zijn er een aantal belangrijke – positieve! – gevolgen.

Investeren in kwaliteitsvol vastgoed: voordelen voor de huurder

Een huurder die kiest voor een kwaliteitsvolle unit, die vindt meteen een unit die voldoet aan zijn stijgende wensen: hoogwaardig afgewerkt met eigen sanitair.

De huurders betalen iets meer dan gemiddeld, maar ze krijgen ook waar voor hun geld.

Een volledig vernieuwde of nieuwe residentie nodigt ook uit om er met respect mee om te gaan en in te verblijven.

Investeren in kwaliteitsvol vastgoed: voordelen voor de investeerder op korte termijn

1.     De investeerder koopt een pand dat nieuw is en waar er een minimum aan zorgen bij zijn.

2.     De investeerder speelt met zijn pand in op de toenemende vraag naar hoogwaardig afgewerkt vastgoed. De tijd van het stereotype ‘kot’ ligt stilaan achter ons.

3.     Dit type van vastgoed laat zich eenvoudig verhuren: potentiële kandidaathuurders zijn snel ‘verkocht’ als ze het in levende lijve hebben gezien.

4.     Kwaliteitsvol vastgoed laat toe om een bovengemiddelde huurprijs te vragen omdat de volledige residentie is vernieuwd.

Investeren in kwaliteitsvol vastgoed: voordelen voor de investeerder op lange termijn

Door de aanpak van Syus zijn we in staat om residenties op toplocaties aan te bieden. We kopen oude gebouwen aan die we ofwel volledig renoveren ofwel afbreken en van de grond af opnieuw opbouwen.

Het resultaat: een volledig nieuwe of volledig vernieuwde residentie in Leuven op een toplocatie. En het is net die locatie die belangrijk is in de creatie van meerwaarde op lange termijn wanneer de investeerder over 5 à 10 jaar het vastgoed doorverkoopt.

Duurzaam investeren in kwaliteitsvol vastgoed op een toplocatie: vanaf 60.000 euro

Wie wil investeren in kwaliteitsvol vastgoed heeft geen honderduizenden euro’s nodig. Een eigen inbreng van 60.000 volstaat om te investeren in vastgoed.

Door een eigen inbreng van 60.000 euro aan te vullen met een hypothecaire lening, maak je gebruik van het hefboomeffect. Hierdoor is je maandelijkse afbetalingslast grotendeels gedekt door de huurinkomsten en vergroot je bovendien het rendement op je vastgoedinvestering.

Bekijk hier een concreet voorbeeld van hoe het hefboomeffect je helpt bij de investering in vastgoed.

Investeren in vastgoed zonder zorgen?

Wie investeert in vastgoed met behulp van Syus, die krijgt daar 3 unieke garanties bovenop.

Deze garanties zijn ontwikkeld om investeerders zoveel als mogelijk te ontzorgen en hen zo veel als mogelijk zekerheid te bieden over het rendement van hun investering.

Bij Syus is ‘netto’ écht netto, dankzij 3 unieke garanties:

  1. Optimale verhuurgarantie: Syus garandeert de eerste drie jaar van uw investering dat uw huuropbrengst elke maand stipt op uw rekening wordt gestort.
  2. Compleet beheer zonder zorgen: investeerders hoeven zich geen zorgen te maken over lopende kosten, zowel privatief als gemeenschappelijk. Syus zorgt de eerste drie jaar van uw investering voor het premiumbeheer van uw vastgoed.
  3. Helder zicht op nettorendement: bij Syus is netto écht netto, en staat DUURZAAM RENDEMENT centraal.

Lees hier meer over onze 3 unieke garanties voor investeerders in vastgoed.

Klaar om te investeren in Leuven?

Bekijk hier ons aanbod van Residenties (studio’s, appartementen en luxe-studentenkamers): ontdek onze projecten.

Investeren in vastgoed met een beperkt budget is mogelijk. Beschikt u over een vermogen van minimaal 60.000 euro, maak vrijblijvend een afspraak.

Dat kan via het online formulier, via [email protected] of via telefoon (016/670 670).

Of plan eenvoudig een videocall in:

1.     Kies hier het tijdstip dat voor u past.

2.     Vul je gegevens in.

3.     Klik op Bevestigen!

We sturen een bevestigingsmail met daarin de link naar het videoplatform.

We houden rekening met 30 minuten per videoafspraak. Dat is voldoende tijd om extra informatie te geven, uw vragen te beantwoorden en indien gewenst, volgende stappen in te plannen.

Gratis adviesgesprek

Beantwoord: de 12 meest gestelde vragen over investeren in vastgoed.

Buiten de vraag ‘waar kan ik slim investeren in vastgoed’ zijn er nog àndere vragen die een antwoord verdienen. We hebben voor jou de 12 meest gestelde vragen alvast netjes beantwoord:

Beantwoord: de 12 meeste gestelde vragen over investeren in vastgoed

 

, , , , ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.