De 9 elementen die knagen aan uw rendement bij het investeren in vastgoed

30 maart 2020
Posted in nieuws
30 maart 2020 Kim Snijders

De 9 elementen die knagen aan uw rendement bij het investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed en aansluitend verhuren, blijft populair bij Belgen. Toch zijn er heel wat factoren die op de loer liggen en een direct risico kunnen zijn voor uw vooraf berekend rendement. Voor iedereen die hierop voorbereid wil zijn, schreven we het e-book: 9 elementen die aan het rendement knagen bij het investeren in vastgoed.

Download hier het e-book: De 9 elementen die aan uw rendement knagen.

We lichten alvast de voornaamste elementen toe die aan het rendement bij een investering in vastgoed kunnen knagen.

1. Leegstand

Leegstand is de nachtmerrie van élke eigenaar die vastgoed verhuurt als een duurzame belegging. Wist je dat 1 maand leegstand per jaar het jaarlijks huurrendement al met meer dan 8% doet dalen? Belangrijk is dan ook om je huurcontract te laten registreren. Zo is de huurder verplicht om de opzegvoorwaarden te respecteren en kom je niet in de problemen als hij het huurcontract beëindigt.

De Syus-huurgarantie neemt die zorg van leegstand de eerste drie jaar van de investering helemaal weg. Wie investeert in een woonunit van Syus, ontvangt de eerste drie jaar elke maand stipt de huuropbrengst, ongeacht of er leegstand is of niet!

2. Wanbetaling

Een huurder die niet tijdig betaalt, is een grote bron van stress bij de eigenaar. Wanbetaling is vaak nog erger dan leegstand, omdat je, naast het gemis aan inkomsten, ook geen nieuwe huurder kan plaatsen. De situatie kan al gauw 6 maanden aanslepen vooraleer je, al dan niet met tussenkomst van een vrederechter, de huurder kan uitzetten op basis van wanbetaling. Er bestaat een verzekering die eigenaars beschermt tegen wanbetaling, maar het nadeel is dat die verzekering niet onmiddellijk in actie treedt.

De Syus-huurgarantie neemt die stress weg. Wie investeert in een woonunit van Syus, ontvangt de eerste drie jaar elke maand stipt de huuropbrengst, ook bij wanbetaling van de huurder!

3. Ereloon syndicus en/of rentmeester

De wet op de mede-eigendom is complex. Vandaar dat in de meeste gebouwen de mede-eigenaars beslissen om een professionele syndicus aan te stellen. Die houdt zich bezig met het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen. Het ereloon van een syndicus schommelt rond de 15 euro per maand per wooneenheid.

Meer en meer eigenaars schakelen ook een rentmeester in. Die houdt die zich uitsluitend bezig met het beheer van de privatieve delen en is het aanspraakpunt voor de huurder. Als eigenaar hoef je je geen zorgen meer te maken over zaken zoals huurcontracten opmaken, plaatsbeschrijvingen plannen en herstellingen uitvoeren. Het ereloon van een rentmeester schommelt rond de 8% van het maandelijks huurinkomen (exclusief bijkomende kosten).

Als je investeert bij Syus, geniet je tijdens de eerste drie jaar van het all-in Premium beheer. Syus zorgt in die periode voor de rentmeester én het ereloon van de syndicus.

4. Zoektocht naar nieuwe huurder

Een nieuwe huurder zoeken, kost geld. Als je een rentmeester hebt aangesteld, heeft deze het mandaat om dat in jouw plaats te doen. De rentmeester rekent hiervoor wel een extra kost aan. In de meeste gevallen bedraagt deze kost 1 maand huur + btw. Als je zonder rentmeester werkt, kan je zelf op zoek gaan naar een huurder. Je moet dan hoogstens de advertentiekosten en je eigen tijdsbesteding in rekening brengen. Je kan er ook voor kiezen om een makelaar in te schakelen. Doorgaans betaal je dan eveneens 1 maand huur + btw als de makelaar de opdracht succesvol vervult.

Als je investeert bij Syus, geniet je in de eerste periode van all-inbeheer. Syus betaalt in die periode de rentmeester en zorgt voor nieuwe huurders.

5. Herstellingen, onderhoud en renovatie

Het normale onderhoud van de woning valt ten laste van de huurder. De wet gaat echter niet in detail als het over de herstelverplichtingen van de huurder gaat, maar geeft enkele (soms verouderde) voorbeelden. Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor alle andere herstellingen, voornamelijk in het geval van normale slijtage of overmacht.

Het is aan te raden om tussen twee huurders de woonst te laten opfrissen. Dit kan gaan van een nieuwe laag verf, het opnieuw afwerken van naden, tot het deels vernieuwen van de badkamer of keuken. Dit alles draagt bij tot het kunnen (blijven) verantwoorden van een bepaalde huurprijs en de aantrekkelijkheid om de woning snel opnieuw verhuurd te krijgen.

Wil je vermijden dat het rendement op je investering onder druk komt te staan?

Download dan hier het gratis ebook: De 9 elementen die aan uw rendement knagen bij vastgoed!

Zorgeloos investeren in vastgoed? Dat kan!

Investeren in vastgoed is een langetermijnstrategie. Bij Syus luisteren we naar jouw objectieven en verwachtingen en stellen we een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van jouw persoonlijke situatie. We begeleiden particulieren en beleggers doorheen het hele proces van advies bij verwerving tot en met het beheren van het investeringsvastgoed.

Syus onderscheidt zich in de markt met 3 heldere garanties.

  1. Lange termijn verhuurgaranties: tijdens de eerste drie jaar krijg je élke maand je huurgeld gestort. Ook in geval van leegstand of wanbetaling.
  2. Compleet beheer zonder zorgen: tijdens de eerste drie jaar zorgt Syus voor het volledige beheer. Je betaalt geen kosten. Zelfs de blokpolis is inbegrepen!
  3. Helder zicht op uw nettorendement: dankzij bovenstaande 2 garanties, is je netto-rendement gegarandeerd.

Voor iedereen die meer informatie wil over beginnen met investeren in vastgoed, bieden we het gratis e-book De 7 basisbeginselen voor iedereen die wil investeren in vastgoed aan.

Heb je vragen over investeren in vastgoed, mét garanties, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 016/670.670, de website of mail naar [email protected].

 

, ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.