Vastgoedprijzen in Leuven en Antwerpen stijgen verder in 2023

21 juli 2023
Posted in nieuws
21 juli 2023 Kim Snijders

Vastgoedprijzen in Leuven en Antwerpen stijgen verder in 2023

Statbel heeft eind juni 2023 de nieuwe mediaanprijzen van vastgoed in België gepubliceerd voor het eerste kwartaal van 2023. Deze cijfers tonen een stijging in de prijzen van vastgoed in Vlaanderen, ook in Leuven en Antwerpen. Al zijn de verschillen aanzienlijk. Dat biedt interessante inzichten voor investeerders in een opbrengsteigendom in Leuven.

Evolutie van de prijzen van vastgoed en opbrengsteigendommen

De stijgende inflatie, globale onrust en hogere rentevoeten scheppen een nieuwe context. Veel investeerders vragen zich af welke impact dit zal hebben op de prijzen van opbrengsteigendommen.

De Nationale Bank berekende al in 2021 dat de vastgoedmarkt met 13,50% overgewaardeerd is.

Maar ondanks deze overwaardering hebben we de afgelopen jaren geen prijsdalingen gezien. Integendeel, de prijzen van opbrengsteigendommen zijn gestaag blijven stijgen.

Energiescore als bepalende factor?

De energiecrisis van 2022 zorgde ervoor dat de energiescore van vastgoed plots een doorslaggevende rol kreeg. Ook voor investeerders in opbrengsteigendommen.

De overheid zette een turbo op het belang van de energiescore door de indexering van de huurprijzen tijdelijk vast te klikken aan de EPC-score.

Van 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023 besloot de Vlaamse overheid dat er maar een beperkte of geen indexering van huurprijs mogelijk was voor woning met EPC-label D, E of F.

Vastgoed met een goede EPC-score werd zo aantrekkelijker. Investeerders in een opbrengsteigendom met een goede energiescore (zoals de nieuwe Syus-projecten) hoefden zich geen zorgen te maken.

Prognose vastgoedprijzen voor 2023

Het belang van de energiescore werd ook mee genomen door het vastgoedpanel van De Tijd toen die begin 2023 een voorspelling van de vastgoedprijzen voor 2023 maakte.

De prijzen van energiezuinig vastgoed zouden, volgens de experts van het Vastgoedpanel, dit jaar met gemiddeld 2,54% stijgen. Dat van vastgoed met een slechte EPC-score zou dalen met gemiddeld -1,8%.

Echte evolutie prijzen vastgoed eerste kwartaal 2023

De nieuwe cijfers van Statbel geven nu de kans om die voorspelling te vergelijken met de realiteit.

Het klopt dat de prijzen van vastgoed in het Vlaams Gewest ook in het eerste kwartaal 2023 gestegen.

Vergeleken met het eerste kwartaal in 2022 is er een stijging van 7,1% voor gesloten/half-open bebouwing, een stijging van 5,1% voor een open bebouwing, en een stijging van 6,3% voor appartementen.

evolutie prijzen vastgoed 2023

Wanneer we uit de hele lijst van gemeentes enkel de prijzen voor Leuven selecteren, zien we dat ook in Leuven de prijzen van vastgoed in 2023 quasi overal zijn gestegen.

In Q1 van 2023, ten opzichte van de gemiddelde mediaanprijs van 2022,

  • Steeg de prijs van een open bebouwing met 1,70%
  • Steeg de prijs van een gesloten/half-open bebouwing met 1,28%
  • Steeg de prijs van appartementen met 5,14%

 

Als we uitzoomen en de evolutie van vastgoedprijzen in Leuven van 2010 tot en met Q1 2023 bekijken, dan zien we ook daar over de lange termijn een significante stijging.

 

Evolutie mediaanprijzen Leuven 2010 - 2023

Evolutie mediaanprijzen vastgoed in Leuven 2010 - 2023 (Bron: Statbel.be)

 

Dit is goed nieuws voor diegenen die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in een opbrengsteigendom in Leuven. Ze hebben niet alleen genoten van maandelijkse huurinkomsten, maar ook van waardestijging op hun vastgoed.

 

Ook de prijzen van vastgoed in Antwerpen zitten grotendeels in de lift

In Antwerpen steeg de prijs van van appartementen en half-open/gesloten bebouwingen in Q1 2023 ten opzichte van de gemiddelde mediaanprijs 2022. Die van de open bebouwingen daalde lichtjes, maar in dit formaat van vastgoed waren ook slechts 24 transacties in Q1 2023.

 

  • Prijs vastgoed Antwerpen open bebouwing Q1 2023 daalde met 3,95%
  • Prijs vastgoed Antwerpen gesloten en half-open bebouwing steeg met 3,17%
  • Prijs vastgoed Antwerpen appartementen steeg met 1,45%

Waarom investeren in een opbrengsteigendom in Leuven of Antwerpen?

 De drie essentiële voorwaarden voor een succesvolle investering in een opbrengsteigendom zijn locatie, locatie en locatie.

Leuven, specifiek de regio rond de ring, is een toplocatie voor investeerders op zoek naar rendabele opbrengsteigendommen.

Na meer dan 400 jaar blijft Leuven een aantrekkelijk kenniscentrum en trekt het jaarlijks duizenden studenten aan. Hierdoor blijft de vraag naar opbrengsteigendommen hoog. Daarnaast dient Leuven als perfecte uitvalsbasis voor (internationale) werknemers van prominente bedrijven en forenzen naar de hoofdstad, wat extra kansen biedt voor investeringen in opbrengsteigendommen.

Ook Antwerpen is in volle ontwikkeling! Het Antwerpen van 2023 biedt al erg veel strategische troeven, maar de komende jaren zullen de toegekende investeringen uit het Antwerpse Meerjarenplan 2020-2025 voor een extra grote positieve dynamiek zorgen. Het bestuursakkoord dat eind 2019 werd voorgesteld, kreeg als titel: ‘De Grote Verbinding’. Antwerpen voorziet tijdens de huidige bestuursperiode een recordbedrag van 2 miljard euro aan investeringen. Met deze investeringen wil het stadsbestuur de stad van morgen, die in de steigers staat, realiseren. Tegelijk wordt verhoogd ingezet op veiligheid, properheid en een actieve stad waar het goed is om te leven, waarin hard wordt gewerkt aan de toekomst en waarin mensen die het moeilijker hebben worden versterkt. Antwerpen wordt de komende jaren op een duurzame manier ontwikkeld. Dat maakt van Antwerpen de uitgelezen locatie om te investeren in vastgoed.

 

Zorgeloos investeren in een opbrengsteigendom?

Syus biedt 3 unieke garanties die investeerders in staat stellen zorgeloos te investeren in een opbrengsteigendom.

  1. Verhuurgarantie: Syus biedt 3 jaar aan gegarandeerde huuropbrengst voor uw opbrengsteigendom, ongeacht eventuele leegstand of wanbetaling.
  2. Zorgeloos Beheer: U hoeft zich geen zorgen te maken over lopende kosten, zowel privé als gemeenschappelijk.
  3. Transparant Netto Rendement: Bij Syus is netto echt netto. We nemen alle kosten mee in onze berekening, zodat u een duidelijk beeld krijgt van uw potentiële rendement op uw opbrengsteigendom.

 

Ontdek de nieuwe, energiezuinige projecten van Syus

Investeerders op zoek naar duurzame, energiezuinige opbrengsteigendommen in Leuven of Antwerpen vinden precies wat ze zoeken bij Syus.

We hebben steeds een aantal nieuwe projecten in ontwikkeling, die niet alleen een aantrekkelijk rendement bieden, maar ook voldoen aan strenge energienormen.

Ontdek nu onze nieuwe, energiezuinige projecten.

 

Op zoek naar een persoonlijk investeringsplan?

Heb je een investeringsbudget van 80.000 euro en een investeringshorizon van ten minste 5 jaar?

Dan onderzoeken we graag samen met jou welke investeringsmogelijkheden het beste bij je passen.

 

Plan hier een afspraak in.

Gratis adviesgesprek

 

 

, , ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.