Slim investeren in een studentenkamer

12 januari 2024
Posted in nieuws
12 januari 2024 Bo Vanbellingen

Slim investeren in een studentenkamer

Van kotkosten naar kapitaal.

Wie voor het eerst de recente huurprijzen van een kot onder ogen krijgt, vraagt zich al snel af of het niet goedkoper is om meteen een kot te kopen in plaats van te huren. Deze simulatie schept meer duidelijkheid.

Investeren in een kot is een 10-jarenplan. Wie bereid is om met zo’n horizon te investeren, kan aan een studerend kind dat op kot gaat 75.000 euro overhouden. Die 75.000 euro bestaat voor de helft aan huuruitgaven die je niet moet betalen aan een derde, en de helft uit de meerwaarde bij verkoop na 10 jaar.


1. Wat kost op kot gaan: huren?

Elk academiejaar maken vele ouders de rekening van de huur op voor een studentenkot. In dit scenario gaan we ervan uit dat je je kroost op kot wil sturen met ten minste eigen sanitair (douche en toilet) in een duurzame groeistad zoals Leuven, Antwerpen of Gent.

Een kind op kot sturen kost je 37.800 euro. Bij een maandelijkse huur van 630 euro, betaal je als ouder elk jaar 7.560 euro, en dat gedurende 5 jaar. Een kind op kot sturen kost je in totaal 37.800 euro. Is het dan niet slimmer om een studentenkamer te kopen in plaats van te huren?

 

 2. Wat kost op kot gaan: aankopen?

Voor wie overweegt om een studentenkamer aan te kopen, ziet de simulatie er als volgt uit:

Boven op de aankoopprijs van een luxe-studentenkamer komen nog registratierechten en notariskosten. In deze simulatie komt dat op een totaal aankoopbedrag van 258.000 euro.

In bovenstaand scenario gaan we ervan uit dat vastgoed ook de komende 10 jaar in waarde toeneemt. We gebruiken een voorzichtige inschatting van 1,5% per jaar. Een realistisch scenario voor wie slim investeert in een modern, energiezuinig pand op een toplocatie in een duurzame groeistad.


3. Een kot huren vs kot kopen: resultaat

De berekening voor deze simulatie spreekt voor zich: je hoeft de eerste 5 jaar geen huur te betalen en de laatste 5 jaar verwerf je maandelijks € 630 huurinkomsten.

Over een periode van 10 jaar bedraagt het verschil tussen huren en kopen dus 75.600 euro in het voordeel van de investeerder.


Voorwaarden van de simulatie

Goed om in het achterhoofd te houden: bovenstaande simulatie is een vereenvoudigde weergave en gaat uit van volgende voorwaarden:

  1. In de berekening is geen rekening gehouden met de kosten van de nutsbedrijven (gas, elektriciteit …) want die moet je sowieso betalen, of je nu huurt of koopt.
  2. De huurinkomsten van jaar 6 tot en met jaar 10 zijn niet geïndexeerd: we gaan ervan uit dat de syndicus- en brandverzekeringskosten de indexering uitvlakken.
  3. Bij de verkoop gaan we uit van een meerwaarde van 1,5% per jaar.

  

Een kot kopen met behulp van een hypothecair krediet?

Investeerders die een deel van het aankoopbedrag willen lenen, komen voor een meer uitgebreide simulatie te staan, maar ook in dat geval blijft de balans positief.

 

Maak een afspraak

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bent u klaar om zowel de educatieve toekomst van uw kind als uw financiële welzijn een boost te geven?

Plan een adviesgesprek in met een van onze experten. We overlopen in dit kennismakingsgesprek een gedetailleerde simulatie die op uw noden is afgestemd. We bieden u ook als eerste de kans om onze nieuwe projecten van 2024 te ontdekken.

Gratis adviesgesprek

 

, , ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.