Gentrificatie in Antwerpen

6 maart 2024
Posted in nieuws
6 maart 2024 Kim Snijders

Gentrificatie in Antwerpen

Een gouden tijdperk voor investeerders in vastgoed?

Terwijl Antwerpen zich ontpopt, dienen zich nieuwe kansen aan voor de vooruitziende investeerder. Ontdek de unieke mogelijkheid om te profiteren van de gentrificatiegolf die door de stad raast, en mobiliseer uw vermogen op locaties die er echt toe doen.

Antwerpen staat letterlijk in de steigers. Slimme investeerders in vastgoed kunnen daar de vruchten van plukken. De reden: het gentrificatie-effect.

De sleutel tot succes: Locatie. Locatie. Locatie.

Elke investeerder in vastgoed weet dat één van de belangrijkste voorwaarden bij een aankoop van vastgoed de locatie is.
De uitdaging zit in het kiezen van de juiste locatie zodat het vastgoed op termijn een mooie meerwaarde realiseert. Wie kiest voor een locatie in een omgeving waar anderen op een structurele manier duurzaam investeren, plukt op die manier mee de vruchten. 

Vandaag vastgoed kopen op een locatie die over de komende 10 jaar structureel wordt opgewaardeerd, is een van de manieren om je meerwaarde bij verkoop flink te zien stijgen. 

Was er nu maar een plaats in Vlaanderen waar er voor miljarden wordt geïnvesteerd om bepaalde zones het komende decennium flink op te waarderen…

Enter: Antwerpen en het project De Grote Verbinding.

De Grote Verbinding: de motor van de miljarden investering

“De Grote Verbinding brengt de Oosterweelverbinding samen met de Ringparken en de Scheldebrug in één geheel, dat de komende jaren verder wordt uitgetekend en gebouwd. We verbinden bestaande en nieuwe wijken aan beide kanten van de Ring, met meer groen, minder lawaai en schonere lucht.” (bron)

 

Het moet ervoor zorgen dat Antwerpen niet langer in de ban van de Antwerpse ring ligt. Het titanenproject moet Antwerpen als economische draaischijf versterken, maar evenzeer de leefbaarheid van Vlaanderens grootste stad verbeteren.

Na meer dan 20 jaar verhitte discussies werd in 2017 dan eindelijk het historisch akkoord voor Oosterweel ondertekend. Niet lang daarna ging de eerste spade in de grond en is het project eindelijk gestart. Iedereen die afgelopen vijf jaar langs de ring rond Antwerpen heeft gereden, heeft met eigen ogen de indrukwekkende investeringen aan het werk gezien. 

Het gentrificatie-effect: kansen en meerwaarde

Door de ongeziene investeringen in de stadsontwikkeling van Antwerpen laat ook het Gentrificatie-effect zich voelen. 

Gentrificatie, in België ook verzaveling genoemd, is een proces van opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, cultureel en economisch gebied, het aantrekken van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners/gebruikers en de daarmee gepaard gaande verdrijving van de lagere klassen uit het stadsdeel. De opwaardering gaat gepaard met een stijging van de prijzen voor onroerend goed en de huurprijzen. (bron)

Welke sites krijgen een opwaardering? 

In totaal zijn er grosso modo 9 projecten. Het oog van de Syus-projectontwikkelaars is gevallen op de site rond het ringpark Lobroekdok.  

Alles om van deze site een nieuwe, hippe buurt te maken is aanwezig. Het viaduct van Merksem (aan het Sportpaleis) verdwijnt. In de plaats komen ondergrondse rijstroken. Voor de 18ha grote site is er een masterplan ontwikkeld dat wonen, diensten, recreatie, en bedrijvigheid combineert. 

Kortom, wie op tijd is om in deze buurt te investeren, heeft met het gentrificatie-effict de wind in de zeilen wat potentiële meerwaarde betreft. 

Maar er is meer…

Viaduct Dam: waarom hier investeren?

De ontwikkeling van studentenvastgoed nabij het Viaduct Dam biedt een strategische kans, dankzij de nabijheid van gerenoveerde parken en educatieve instellingen, evenals de transformatie van de omgeving in een nieuw groengebied.

  1. Aan de ene kant ligt Park Spoor Noord: een landschapspark van 18 ha dat in 2008 al volledig werd opgewaardeerd
  2. Aan de andere kant ligt de site van het Lobroekdok die de komende jaren volop wordt opgewaardeerd. Op die manier is de volledige omgeving getransformeerd.
  3. Voor studentenvastgoed zijn de nabijheid van campussen belangrijk. Momenteel is er al Campus Noord die 7.500 studenten omvat, maar de bouw van een nieuwe campus aan de andere kant is volop bezig. De high tech campus van de AP Hogeschool zal nog eens ruimte bieden aan 3.500 studenten. Dat zijn 10.000 studenten en tussen beide campussen ligt Viaduct Dam
  4. Door het verwijderen van het viaduct van Merksem en de geplande overkapping van de ring zal in de Dam-regio een nieuw, waterrijk groengebied van 10 hectare verschijnen. 

Investeer vandaag, pluk de vruchten morgen

Het eerste vastgoedproject van Syus op deze site is vandaag klaar.

Residentie Lucia:

  • Uitstekende locatie: binnen de Antwerpse ring, dichtbij Park Spoor Noord en op fietsafstand van AP Hogeschool en Universiteit Antwerpen.
  • 40 luxe-studentenkamers met eigen badkamer, volledig bemeubeld en vernieuwd.
  • Eigen, moderne badkamer en ontbijtblok in alle units, plus toegang tot een rustige gemeenschappelijke tuin en een handige fietsenstalling.

 

Ook het volgende project in de onmiddellijke omgeving is ondertussen opgestart. Syus is overtuigd van de potentiële meerwaarde die deze transformatie met zich meebrengt. “De Grote Verbinding” vertegenwoordigt een niet te missen kans voor investeerders in vastgoed.

Ontdek de vastgoedopportuniteiten in Antwerpen

Benieuwd naar de vastgoedkansen die Antwerpen te bieden heeft? 

Neem contact op met onze experts voor advies op maat en optimaliseer uw portefeuille met strategische investeringen in Antwerps vastgoed.

 

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.