De 3 pijlers van het rendement bij het investeren in vastgoed

29 Juni 2020
Posted in nieuws
29 Juni 2020 Kim Snijders

De 3 pijlers van het rendement bij het investeren in vastgoed

Iedereen die succesvol wil investeren in vastgoed zoekt naar een zeker rendement. Dat rendement komt er niet zomaar, maar heeft enkele belangrijke pijlers.

Wie deze pijlers goed kent, kan hen gebruiken om het rendement bij een investering in vastgoed te optimaliseren.

Een investering in vastgoed om het in eerste instantie te verhuren en op termijn te verkopen, heeft als voordeel dat het rendement op verschillende manieren positief kan worden beïnvloed.

Het rendement op een investering in vastgoed bestaat onder andere uit volgende pijlers:

 1. Investeren in vastgoed: onmiddellijke huurinkomsten op korte termijn
 2. Investeren in vastgoed: meerwaarde bij verkoop
 3. Buffer tegen inflatie

Deze drie pijlers vormen de strategie achter het rendement bij een investering in vastgoed.

Wie elke pijler goed kan beoordelen en positief kan aanwenden, is een stap dicht bij het succesvol investeren in vastgoed.

1. Investeren in vastgoed: onmiddellijke huurinkomsten op korte termijn

Wie wil investeren in vastgoed -in bijvoorbeeld een studio- die doet dat omdat zo’n investering meteen verhuurd kan worden en daardoor onmiddellijke huurinkomsten  kan genereren.

Een investering in vastgoed kan maandelijks een aardige som aan inkomsten opleveren door het vastgoed te verhuren.

Een goede verhuurprijs kunnen bekomen is dus cruciaal. Om een marktconforme verhuurprijs te kunnen vragen dien je rekening te houden met een aantal parameters zoals:

 1. De vraag naar het type vastgoed
  Is er in de regio waar het vastgoed zich bevindt ook voldoende vraag naar het type van vastgoed.
 2. Instroom van potentiële huurders
  Zijn er factoren die er voor zorgen dat er voldoende instroom is van potentiële huurders?
 3. Locatie van het vastgoed
  Een goede locatie is cruciaal. Een goede locatie heeft een positieve impact op de verhuurprijs die je kan vragen.

Wie op zoek is naar een optimaal rendement op eigen vermogen, weet dat hij voor een investering geen honderduizenden euro’s nodig heeft. Je kan een beperkte eigen inbreng aanvullen met een hypothecaire lening. Hierdoor treedt het hefboomeffect in werking. De huurinkomsten zorgen voor de aflossing van de lening waardoor het rendement op je eigen inbreng aanzienlijk kan toenemen.

Meer lezen over het hefboomeffect?

2. Investeren in vastgoed: meerwaarde bij verkoop

Wie afgelopen decennia slim heeft geïnvesteerd, kon een zeer aanzienlijke meerwaarde realiseren bij de verkoop. De meerwaarde die je realiseert bij de verkoop van het vastgoed maakt mee deel uit van het rendement van je investering.

De prijzen van vastgoed in België zijn afgelopen 30 jaar fors gestegen. De kans dat er zo stilaan een plafond bereikt wordt, is reëel maar dat wil niet zeggen dat je geen meerwaarde meer kan genereren. In tegendeel, wie slim investeert op een goede locatie kan nog steeds uitgaan van een zekere meerwaarde.

Belangrijke parameters om in het achterhoofd te houden als je een meerwaarde wil realiseren op je investering:

 1. Investeer in een volledig nieuwe of volledige vernieuwd gebouw.
  Hierdoor zijn de kosten over 10 jaar bij een eventuele verkoop van uw investering nog beperkt, want een gebouw van 10 jaar is nog erg jong.
 2. Investeer in vastgoed op een goede locatie.
  Kijk vanuit de ogen van de verhuurder naar het vastgoed. Zijn er structurele voor- of nadelen aan de locatie van het vastgoed? Kijk naar bijvoorbeeld de aanwezigheid van winkels, aansluitingen met het openbaar vervoer, etc.
 3. Investeer in vastgoed op een goede locatie bis.
  Verlies het ruimere kader niet uit het oog. De stad waarin het vastgoed zich bevindt, wordt er daar ook aan een duurzaam beleid gedaan? Kijk eens na hoe de ontwikkeling van de regio (in een straal van 10 kilometer rond het vastgoed) zich afgelopen jaren heeft gevormd en wat de ambities zijn. Is er een langetermijnvisie die ondersteund wordt door een duurzaam beleid? Een regio die op een duurzame manier aan ontwikkeling doet, zal er immers voor zorgen dat over 10 à 15 jaar de regio nog aantrekkelijker wordt potentiële eigenaars van vastgoed waardoor de waarde van uw investering in vastgoed in die regio positief wordt beïnvloed.

3. Buffer tegen inflatie

Zeker op momenten dat de financiële markten aardig opgespannen zijn door injecties van financiële instellingen, is het niet onbelangrijk om ook de inflatie in het achterhoofd te houden.

Inflatie omvat de stijging van de prijzen: denk aan de prijs van een brood 20 jaar geleden en vergelijk die met de prijs van vandaag.

Die inflatie heeft een negatieve impact op de waarde van je spaargeld. In een periode van inflatie gecombineerd met lage rentevoeten daalt de waarde van het spaargeld dat dan op het spaarboekje staat. De rente die je op het spaarboekje krijgt is lager dan de inflatie. Hierdoor daalt je koopkracht. Met dezelfde 100 euro uit 2010 kun je in 2020 niet meer hetzelfde kopen.

Een investering in vastgoed kan een goede buffer zijn om dat inflatie-effect tegen te gaan. De prijzen van vastgoed evolueren doorgaans mee in het tempo van de inflatie, of sterker als je naar de evolutie van de vastgoedprijzen van afgelopen 30 jaar kijkt.

Wanneer je over 10 jaar de investering verkoopt, dan realiseer je een meerwaarde waardoor je spaarcenten meer inkomsten hebben gegenereerd dan de huidige inflatie. Da’s mooi, want het wil zeggen dat je met je huidige 100 euro over 10 jaar wel hetzelfde, of meer,  zal kunnen kopen.

Daarnaast worden ook huurprijzen geïndexeerd. Hierdoor stijgen je huurinkomsten mee samen met het tempo van de inflatie.

Inflatie is per definitie niet slecht, zeker vanuit het standpunt bekeken van een investeerder die een hypothecaire lening met een vaste rentevoet afsloot naast zijn beperkte eigen inbreng. Door de indexering stijgen de huurprijzen, maar de vaste aflossing van de hypothecaire lening blijft hetzelfde, waardoor de investeerder op termijn dus elke maand meer over houdt.

Zorgeloos investeren in vastgoed?

Wie een eigen inbreng heeft van 60.000 euro die kan zorgeloos investeren in vastgoed. Door te investeren in vastgoed kun je je spaargeld activeren en het levert dankzij de 3 unieke garanties van Syus de eerste vijf jaar een gegarandeerd rendement op.

Drie unieke garanties:

 1. Optimale verhuurgarantie: Syus garandeert de eerste vijf jaar van je investering dat jouw huuropbrengst élke maand stipt wordt gestort. Ook in geval van leegstand of wanbetaling bent je de eerste 5 jaar zeker van uw maandelijke huurinkomsten!
 2. Volledig beheer, zonder zorgen: jij investeert, Syus beheert! De eerste vijf jaar van jouw investering zorgt Syus voor het volledige beheer van jouw vastgoedinvestering, en dat zowel gemeenschappelijk als privatief.
 3. Helder zicht op het netto-rendement: Syus is transparant over het netto-rendement! We goochelen niet met onrealistische rendementen, maar geven een helder zicht op het netto-rendement van de investering.

Meer lezen over de 3 unieke garanties?

Meer weten over investeren in vastgoed? Plan vrijblijvend een afspraak!

Beschikt u over een vermogen van minimaal 60.000 euro, maak dan vrijblijvend een afspraak.

Dat kan via het online formulier, via info@syus.be of via telefoon (016/670 670).

Of plan eenvoudig een videocall in:

 1. Kies hier het tijdstip dat voor u past.
 2. Vul je gegevens in.
 3. Klik op Bevestigen.

We sturen een bevestigingsmail met daarin de link naar het videoplatform.

We houden rekening met 30 minuten per videoafspraak. Dat is voldoende tijd om extra informatie te geven, uw vragen te beantwoorden en indien gewenst, volgende stappen in te plannen.

Gratis adviesgesprek

Beantwoord: de 12 meest gestelde vragen over investeren in vastgoed.

Wie zich graag verder verdiept in de mogelijkheden die investeringen in vastgoed bieden, kan alvast terecht op deze pagina waar we de meest voorkomende vragen rond investeren in vastgoed hebben beantwoord.

Beantwoord: de 12 meeste gestelde vragen over investeren in vastgoed

, , ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.