Hoe investeren in vastgoed met weinig geld?

24 mei 2021
Posted in nieuws
24 mei 2021 Kim Snijders

Hoe investeren in vastgoed met weinig geld?

Kun je investeren in vastgoed met weinig geld?

En indien wel, hoeveel vermogen heb je precies nodig om met weinig geld te investeren in vastgoed?

Vanaf het moment dat je vermogen begint op te bouwen, komt onvermijdelijk de vraag: investeren in vastgoed of niet? De interesse in vastgoed is hoog, dus bij een eerste informatieronde krijgen we vaak de vraag of investeren in vastgoed met weinig geld mogelijk is.

Hoe investeren in vastgoed met beperkt budget?

Investeren in vastgoed is al mogelijk met een budget van enkele honderden euro’s. Wie daar interesse in heeft, die dient wel z’n definitie van vastgoed iets te verruimen. Er zijn immers verschillende soorten van vastgoed.

1. Investeren in vastgoedvennootschappen op de beurs

Investeren in een vastgoed via een vastgoedvennootschap kan al vanaf 100 euro.

Op de beurs kun je vastgoedvennootschappen terugvinden die zich hebben toegelegd op het investeren in vastgoed. Dit type van vastgoedvennootschappen (zogenaamde GVV’s) zijn wettelijk verplicht om 80% van hun recurrente inkomsten als dividend uit te keren aan hun aandeelhouders.

Je kan aandeelhouder van zo’n vennootschap worden, als je een aandeel van een van deze vastgoedvennootschappen aankoopt. Als aandeelhouder ontvang je dus een dividend. Dat dividend is een bruto-dividend. Hou er rekening mee dat je op dividenden die door een GVV worden uitbetaald nog 30% roerende voorheffing moet betalen.

Enkele van de gekende vastgoedvennootschappen op de beurs zijn Confinimmo, Befimmo, etc.

Het voordeel is dat je op een zeer laagdrempelige manier kan investeren.

Het nadeel is dat je niet echt eigenaar wordt van vastgoed en je weinig controle over het rendement hebt.

2. Investeren in ‘kleiner’ vastgoed zoals garageboxen

Er zijn ook kleinere types van vastgoed. Investeren in een garagebox kan al vanaf 10.000 euro.

Een garagebox is een kleiner type van vastgoed en vereist een kleinere eigen inbreng. Bovendien vragen ze weinig onderhoud, al zijn er wel een aantal kanttekeningen bij te plaatsen. Als je investeert in een garagebox, wil je die naderhand verhuren. De locatie is cruciaal in het bepalen van je mogelijke verhuurprijs. Vooral in steden waar er weinig parkeergelegenheid is, lijkt dit type van vastgoed interessant. Aan de andere kant dien je ook de maatschappelijke tendsen in de gaten te houden. In net die steden wordt de auto meer en meer uit het straatbeeld geweerd om plaats te maken voor een meer duurzame leefomgeving. Wagens worden uit het centrum gebannen.

Het segment van potentiële huurders voor een garagebox is een zeer specifiek segment, dus is het aan te raden om je vooraf zeer goed te informeren.

Los daarvan zijn er in steden aanzienlijke projectontwikkelaars die parkings neerpoten. Die grote projecten kunnen er op korte termijn voor zorgen dat in een omgeving het aanbod van het aantal plaatsen erg snel kan toenemen.

Verlies ook niet uit het oog dat het hefboomeffect in absolute cijfers kleiner is dan bij een grotere investering. Een rendement van 3% op 10.000 euro is absolute cijfers kleiner dan een rendement van 3% op 50.000 euro.

3. Investeren in een studentenkamer

Investeren in een ‘kot’ in Leuven kan al met een eigen vermogen van 50.000 euro.

Een studentenkamer in Leuven kan een mooie ‘echte’ eerste stap zijn als vastgoedinvesteerder. Belangrijke nuance is de vorige zin is de locatie. Leuven heeft zich ontwikkeld tot een duurzame locatie om te kunnen investeren in vastgoed, maar zeg niet zomaar ‘kot’ tegen een studentenkamer.

Er zijn immers heel wat zaken waar je rekening mee dient te houden als je wil investeren in een studentenkamer zodat je met jouw investering in vastgoed kunt inspelen op de juiste vraag:

3.1 Hogere eisen aan studentenkamers

In het verleden kampte Leuven met een onvoldoende groot aantal studentenkamers. Dat tekort is weggewerkt. De dienst Studentenhuisvesting voorziet zelf in 3.359 ‘bedden’ maar die zijn hoofdzakelijk gesubsidieerd. 80% van de studenten in Leuven huurt op de privé-markt. Dit zijn studenten die niet in aanmerking komen voor een subsidie en dus doorgaans uit een gezin komen waar het inkomen boven de 84.500 euro ligt. Zowel de ouders als de studenten hebben een zekere levensstandaard en verwachtingspatroon van het ‘kotleven’ in Leuven. Deze verwachtingen zijn doorgaans eigen sanitair, indien mogelijk eigen keuken, een goede strategische ligging (dichtbij openbaar vervoer en faculteiten, maar niet ‘in’ het feestgedruis) en een hoogwaardige afwerking.

Kortom, de juiste studentenkamer die voor de juiste omstandigheden zorgt waarin het kroost zijn of haar studies kan volbrengen.

3.2 Tekort aan studentenkamers met eigen badkamer

Universiteiten in Leuven bestaan al meer dan 400 jaar en de KU Leuven heeft de hoogtechnologische trein niet gemist. De komende jaren zal er dus een grote vraag blijven bestaan naar studentenvastgoed. Te verwachten is bovendien dat de (nu al stijgende) vraag naar luxe-kamers (met eigen badkamer) zal blijven toenemen. Er is immers een tekort aan kamers met eigen badkamer.

Alle studentenkamers in het aanbod van Syus zijn luxe-studentenkamers: ze zijn hoogwaardig afgewerkt, bevinden zich in volledig vernieuwde residenties en beschikken over eigen sanitair.

Op zoek naar een studentenkamer om in te investeren? Bekijk hier de beschikbare Syus-Projecten.

4. Investeren in een studio

Investeren in een studio in Leuven kan al met een eigen vermogen van 60.000 euro.

Heel wat studies en tendensen wijzen duidelijk in de richting van de toenemende nood aan compacte woningen. Tegen 2060 zou de helft van de Belgische huishoudens uit één persoon bestaan. “Ter vergelijking: in 2016 bestond 1 op de 3 huishoudens uit 1 persoon, in 2060 gaan we naar de helft,” zegt socioloog Dimitri Mortelmans. Wie vandaag investeert in een compacte unit (20 – 40 m²), op een toplocatie in een groeistad (zoals Leuven), kan op twee oren slapen voor een mooie meerwaarde op termijn! En intussen geniet u van een aantrekkelijk huurrendement.

Een investeerder in een studio in Leuven kan zich naar een iets meer gediversifieerde doelgroep richten.

Niet alleen studenten, maar ook de iets kapitaalkrachtigere inwoners die na hun studie nog een tijdje in Leuven blijven werken, hebben interesse in dit type van vastgoed.

Hier zien we dat de hoogwaardige afwerking, de volledige vernieuwde staat van de Syus-residenties en de uitgekiende locatie erg in de smaak vallen.

Op zoek naar een studio om in te investeren? Bekijk hier de beschikbare Syus-Projecten.

5. Investeren in een appartement

Afhankelijk van de locatie kun je ook met een beperkt budget investeren in een appartement.

De argumenten voor een studio zijn ook grotendeels hier van toepassing, al merken we dat de locatie een nog grotere rol speelt.

De potentiële huurder van een appartement in Leuven is doorgaans een jong-professional die aan de slag is een van de talrijke bedrijven in Leuven of is een werknemer die in Brussel werkt, maar in Leuven woont. Door de uitstekende mogelijkheden van het openbaar vervoer naar de hoofdstad kan de huurder zonder in de file te staan naar Brussel, maar toch blijven wonen in op een plaats waar het fijn vertoeven is en waar de dynamiek van het studentenleven toch niet ver af is.

6. Waarom investeren in vastgoed met een beperkt budget?

Wil je een opbrengsteigendom kopen, dan heb je geen honderdduizenden euro’s aan vermogen nodig en zelfs wie daar wel over beschikt, zal al dat vermogen niet altijd volledig in 1 vastgoedproject investeren, en daar zijn enkele goede redenen voor.

Door een deel van het vastgoed te financieren met je eigen vermogen en een deel van het bedrag te financieren via een lening, maak je gebruik van het hefboomeffect. Door een deel van het budget te lenen, is het aandeel van je eigen middelen in het project laag. De meerwaarde die je in verhouding van dat aandeel realiseert, is daardoor significant groter dan wanneer je een project volledig met eigen middelen zou bekostigen.

Wat elke investeerder weet, maar je niet (per se) vertelt: het hefboomeffect

Ook wie een aanzienlijk vermogen heeft, kan gebruik maken van het hefboomeffect. Door voor een deel van de investering te lenen, kan die het vrijgekomen vermogen gebruiken om in een extra vastgoedproject te investeren. Hierdoor vergroot hij z’n portfolio en spreidt hij risico’s.

7. Waarom investeren in vastgoed?

Spaargeld op een spaarrekening bracht minder op dan de jaarlijkse inflatie in 2019. Daardoor is het spaarboekje een verliesboekje geworden. Door de historisch lage spaarrente zoeken veel gezinnen en investeerders naar een investering die wél onmiddellijk rendement oplevert (huuropbrengsten), op middellange termijn een mooie meerwaarde genereert (prijzen van het vastgoed), waar de kosten beperkt zijn (de Syus-residentie zijn volledig vernieuwd) en geen zorgen aan verbonden zijn (u investeert, Syus zorgt voor de verhuur).

Als Syus-investeerder krijgt u maandelijks een gegarandeerde som op uw rekening gestort. We houden u op regelmatige basis op de hoogte over alle aspecten van uw investering. Naast een gegarandeerd huurrendement, realiseert u op korte tot middellange termijn eveneens een mooie meerwaarde op uw investering.

8. Zorgeloos investeren in vastgoed mét garanties?

Een investering in vastgoed is een langetermijnstrategie. Beslissingen die je vandaag neemt, hebben een belangrijke invloed de komende jaren.

Syus ontwikkelde daarom drie 3 garanties die toelaten om zorgeloos te investeren in vastgoed.

Bij Syus is “netto” écht netto, dankzij 3 unieke garanties:

1. Optimale verhuur garantie

Syus garandeert de eerste 3 jaar van uw investering dat uw huuropbrengst elke maand stipt wordt gestort. Ook wanneer er sprake zou zijn van leegstand of wanbetaling.

2. Compleet beheer zonder zorgen

U hoeft zich geen zorgen te maken over lopende kosten, zowel privatief als gemeenschappelijk. De eerste drie jaar van uw investering zorgt Syus voor het all-in beheer van uw vastgoed.

3. Helder zicht op netto rendement

Bij Syus is netto écht netto, en staat DUURZAAM RENDEMENT centraal.

Lees meer over onze 3 unieke garanties voor een zorgeloze investering in vastgoed.

 

Vragen over investeren in vastgoed? Neem contact op!

Wie slim wil investeren in vastgoed, moet plannen. Syus begeleidt particulieren en beleggers met een hoogrenderend investeringsplan op maat en investeert in kwalitatief vastgoed op toplocaties.

Heeft u nog aanvullende vragen of opmerkingen, laat gerust van u horen.

Neem met ons contact op of plan direct een vrijblijvende videocall in. We voorzien de tijd om je vragen te beantwoorden en indien gewenst volgende stappen te bespreken.

Gratis adviesgesprek

Dit zijn de 12 meest gestelde vragen over investeren in vastgoed!

Voor iedereen die zich graag eerst nog verder wil informeren, hebben we alvast de 12 meest gestelde vragen over investeren in vastgoed hier beantwoord!

Beantwoord: de 12 meeste gestelde vragen over investeren in vastgoed

, , , , , , ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.