Wat voor type investeerder ben jij?

24 mei 2020
Posted in nieuws
24 mei 2020 Kim Snijders

Wat voor type investeerder ben jij?

Vanaf het moment dat iemand vermogen begint op te bouwen, stelt die vroeg of laat de vraag: zal ik investeren in vastgoed of niet?

Voor je daar antwoord op geeft, loont het de moeite om na te gaan wat voor type investeerder je bent.

“Waarom investeren in vastgoed” is een belangrijke vraag en het antwoord daarop hangt in belangrijke mate af van het antwoord op die àndere vraag: ‘Welk type van investeerder ben je.

De voordelen van investeren in vastgoed zijn gekend, maar het is belangrijk om na te gaan of die voordelen bij het profiel van de investeerder past.

De context van elke investeerder in vastgoed is uniek, maar grosso modo kunnen we volgende types van investeerders onderscheiden die elk een eigen motief hebben om te investeren in vastgoed.

Wie investeert in vastgoed?
1. Spaarders.
De spaarder investeert in vastgoed als alternatief voor het spaarboekje.

2. Gepensioneerden
De gepensioneerde investeert in vastgoed als middel om hun kapitaal te activeren én om aan successieplanning te doen.

3. Ouders die hun zoon of dochter willen laten studeren
Ouders investeren in vastgoed om hun kroost gratis te kunnen laten verder studeren.

4. Investeerders
Investeerders maken van vaker gebruik van een vennootschap bij de investering in vastgoed.

Elk ‘type’ van investeerder heeft een zeer specifieke motivatie om te investeren in vastgoed. Investeren in vastgoed kan een aardig rendement op leveren en dankzij de drie unieke garanties van Syus doe je dat de eerste vijf jaar zorgeloos én krijg je elke maand een vast bedrag op je rekening gestort. Kortom, zowel het rendement bij de verkoop van je investering als je maandelijkse opbrengst wordt door verschillende types van investeerders anders aangewend.

 

Wat voor type investeerder ben jij?

1. Spaarders
Spaarders investeren in vastgoed als alternatief voor het spaarboekje.

De Belg is een spaarder en dat heeft voordelen, maar wie afgelopen jaren de opbrengst van z’n spaarboekje tegenover de kosten ervan heeft gezet, die weet dat het spaarboekje allesbehalve rendabel is geweest. Ook 2020 bracht daar niet veel verandering in. Het spaarboekje biedt een aantal voordelen, maar meerwaarde op je spaargeld is er daar momenteel geen van. Het spaarboekje is eigenlijk eerder een verliesboekje.

Spaargids.be stelt elk jaar een lijst van de rentes van de meest populaire spaarrekeningen. Van de 67 spaarrekeningen die Spaargids in 2019 opvolgde, waren er nog maar 27 die nog meer dan het wettelijke minimum geven. De meerderheid kampeerde dus op 0,11%.

Dat is bovendien een trend: het jaar daarvoor boden nog 39 van de gevolgde 71 spaarrekeningen meer dan het wettelijke minimum. Er zijn dus niet alleen minder spaarrekeningen op de Belgische markt, ze geven ook nog eens minder rendement.

Wie een jaar lang z’n spaargeld onaangeroerd op z’n spaarrekening laat staan ontvangt bij die banken 11 euro
De gemiddelde inflatie van de afgelopen maanden bedroeg 1,12%.

De 10.000 euro op je bankrekening was afgelopen 12 maanden nog 9.899 euro waard (10.011 (10.000 + 11) – 112 (10.000 euro  x 1,12).

Kortom in deze situatie loont het de moeite om na te gaan of de voordelen van een spaarboekje nog voldoende doorwegen. Door te investeren in vastgoed kun je je spaargeld activeren, maar dat vermogen is niet meteen beschikbaar en het wordt ook niet beschermd door het Garantiefonds.

Investeren in vastgoed kan al met een vermogen van 60.000 euro en door gebruik te maken van het hefboomeffect.

 

2. Gepensioneerden
Gepensioneerden investeren in vastgoed om hun kapitaal te activeren én om aan successieplanning te doen.

Wie op pensioen gaat, beschikt vaak plots over een extra vermogen. Vraag is ook voor hen: is het voor een gepensioneerde (nog) interessant om te investeren in vastgoed.

Investeren in vastgoed vraagt een investeringshorizon van ten minste vijf jaar. Gelukkig is de leeftijdsverwachting van de modale Belg ondertussen 81,5 jaar, dus dat geeft ook gepensioneerden nog ruim de tijd om te investeren.

Een gepensioneerde heeft doorgaans nog andere motieven dan het activeren van diens spaargeld.

Een gepensioneerd die het vrijgekomen vermogen investeert in vastgoed, krijgt dankzij de 3 unieke garanties van Syus bovendien meteen elke maand een vast bedrag op de rekening gestort gedurende de eerste vijf jaar. Dat is een fijne toevoeging die mee helpt om de levensstandaard op peil te houden.

Dat maandelijks rendement is mooie aanvulling, maar daarnaast kunnen gepensioneerden met kinderen de investering in vastgoed gebruiken om aan actief aan succesplanning te doen. Op die manier kunnen ze vermijden dat de kinderen erfbelasting of successierechten in Vlaanderen dienen te betalen.

Wil je meer informatie over hoe je investeren in vastgoed kunt gebruiken om aan successieplanning te doen?
Download dan hier het ebook: Zo activeer je je spaargeld en vermijd je successierechten (pdf).

In dit ebook leggen we hoe een gepensioneerd echtpaar met een vermogen van 450.000 euro en drie kinderen, via een investering in vastgoed zowel het vermogen activeert, als met succes aan successieplanning doet.

 

3. Gezinnen
Ouders investeren in vastgoed zodat ze hun hun zoon of dochter gratis kunnen laten studeren.

Gezinnen waarvan de kinderen gaan verder studeren en in de toekomst bijvoorbeeld een kot in Leuven zullen zoeken, maken vandaag al de rekensom. Een kind dat vijf jaar verder gaat studeren, kost al snel 30.000 euro. Dat is een fikse hap uit uw budget, maar dat hoeft niete zo te zijn.

Laat uw kind in alle luxe vijf jaar gratis studeren!
Gezinnen kunnen vandaag investeren in vastgoed. Dankzij de drie garanties van Syus gebeurt dat de eerst vijf jaar bovendien zorgenvrij. Heeft u een beschikbaar vermogen van 60.000 euro, bent u bereid om op 20 jaar vast te lenen en na 10 jaar opnieuw te verkopen? Met een hypothetische meerwaarde van 1% per jaar op vastgoed kan u maar liefst 30.000 euro aan huuruitgaven uitsparen.

Bekijk het gedetailleerde voorbeeld op “Zo bespaar je 30.000 huuruitgaven“.

 

4. Investeerders
Ze investeren vaker in vastgoed via een vennootschap.

Personen die een voldoende groot vermogen opbouwen, bekijken ook de vraag of investeren in vastgoed via een vennootschap interessant is of niet. En moet er voor deze investering gewerkt worden met een patrimoniumvennootschap?

De aankoop van vastgoed als belegging houdt in dat u het vastgoed voor een zekere periode in uw beheer houdt. Daar komen inkomsten uit voort, maar daar staan ook kosten tegenover. In welke mate worden de inkomsten belast en welke kosten zijn aftrekbaar, wat zijn de verschillen tussen een privé-persoon en een vennootschap, wordt er een onderscheid gemaakt tussen inkomsten en kosten van residentieel vs bedrijfsmatig vastgoed?

Er zijn veel vragen en simulaties mogelijk. Je kan een overzicht hiervan terugvinden in ons ebook. Download hier: Investeren in vastgoed via vennootschap of privé?

We kunnen alvast meegeven dat het antwoord op de vraag of u het beste via vennootschap investeert of privé, moet bekeken worden in het licht van uw persoonlijke situatie. Goed om weten: de wetgeving rond de verplichtingen van een (patrimonium)vennootschap kunnen wijzigen. Voor de meest accurate informatie neemt u contact op met een vastgoedexpert. Daarnaast is elke situatie quasi uniek. Neem contact op met onze vastgoedexperts: we nemen vrijblijvend samen met u uw wensen onder de loep.

Wie bovendien over een groter vermogen beschikt, heeft de mogelijkheid om te investeren in vastgoed als een geheel. De investeerder wordt op die manier eigenaar van een volledig gebouw. Dat vraagt een significant grotere investering, maar er zijn ook heel wat voordelen aan verbonden.

Zo investeer je zorgeloos in een opbrengsteigendom al een geheel.

Beantwoord: de 12 meest gestelde vragen over investeren in vastgoed!

Investeren in vastgoed vraagt behoorlijk wat kennis en expertise. We hebben voor jou de belangrijkste vragen alvast beantwoord.

De 12 meest gestelde vragen beantwoord!

Investeren in vastgoed met weinig geld?

Hoeveel geld heb ik nodig om te investeren in vastgoed? Het is een vraag die we regelmatig horen en waar een zeer duidelijk antwoord op is. Het vermogen dat je nodig hebt om te investeren in vastgoed hoeft geen honderduizenden euro’s te zijn. In tegendeel, ook investeren in vastgoed met weinig geld is mogelijk.

Beschik je over een vermogen van 60.000 euro dan is investeren in vastgoed een mogelijkheid.

Dankzij het hefboomeffect vergroot bovendien het rendement op uw eigen inbreng.

Door de 3 unieke garanties van Syus kun je ook met die eigen inbreng genieten van onderstaande voordelen:

1. Optimale verhuur garantie: Syus garandeert de eerste drie jaar van uw investering dat uw huuropbrengst elke maand stipt wordt gestort.
2. Compleet beheer zonder zorgen: u hoeft zich geen zorgen te maken over lopende kosten, zowel privatief als gemeenschappelijk.
3. Helder zicht op netto rendement: Bij Syus is netto écht netto, en staat duurzaam rendement centraal.

Maar zelfs in deze 4 grote categorieën onderverdeeld en met behulp van onze 3 unieke garanties, blijft elke situatie van een investeerder in vastgoed uniek.

 

Vragen? Neem contact op!

Heeft u aanvullende vragen bij een mogelijke investering in vastgoed, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Tijdens een persoonlijk videocall bespreken we uw vragen en leggen we de mogelijkheden uit om te investeren in vastgoed.

Gratis adviesgesprek

 

, , , , ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.