28 april 2021 Kim Snijders

Huurprijs van studentenkamers in Vlaanderen blijft stijgen

Huurprijs van studentenvastgoed in Leuven blijft stijgen

Stijgende prijzen en de vastgoedmarkt gaan al decennialang hand in hand. Ook het studentenvastgoed is daar geen uitzondering op.

De prijzen van vastgoed in België stegen in 2020 met 5,2%. De Corona-pandemie heeft duidelijk niet voor een afkoelingseffect gezorgd.

Maar niet alleen de verkoopprijzen van vastgoed stegen, ook de verhuurprijzen in Vlaanderen volgen dezelfde trend.

Als we kijken naar de verhuurprijzen van studentenvastgoed in Vlaanderen dan zien we dat in het academiejaar 2020-2021 de huurprijzen stegen, net zoals in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de huurbarometer van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) Vlaanderen.

Huurprijs kot steeg met 3,9% op 1 jaar

Volgens de CIB Huurbarometer steeg de gemiddelde verhuurprijs van studentenvastgoed in Vlaanderen met 3,75% op 1 jaar. Over een periode van 2 jaar bedraagt de stijging zelfs 9%.

“De gemiddelde huurprijs van een studentenkamer in Vlaanderen bedroeg bij de vastgoedkantoren € 426 voor het academiejaar 2020-2021,” volgens Kristophe Thijs, communicatiedirecteur van CIB Vlaanderen.

Kortom, wie afgelopen jaar een kot wilde huren betaalt daar nu gemiddeld 9% meer voor dan twee jaar geleden.

Een kot huren? Antwerpen het duurst, gevolgd door Leuven.

De stijging van de huurprijzen in Vlaanderen is een algemene trend. In alle studentensteden waarvan er data beschikbaar was (Leuven, Antwerpen, Gent, Kortrijk en Hasselt), gingen de huurprijzen de hoogte in.

De binnenstad van Antwerpen blijkt net iets duurder te zijn dan Leuven, nabij gevolgd door Hasselt. Kortrijk is bij de vastgoedkantoren de goedkoopste stad om een studentenkot te huren. Opvallend is de grote sprong in Leuven.

 

Huurprijs van een kot: stijging in Vlaanderen, een daling in Brussel.

De stijging van de huurprijzen van studentenvastgoed in Vlaanderen staat in schril contrast met de prijzen in het Brussel Hoofdstedelijk Gewest.

“In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat de markt van de studentenkamers toch meer onder druk, want daar zien we een lichte prijsdaling van -2,1%”, aldus Kristophe Thijs, communicatiedirecteur van CIB Vlaanderen.

Geen corona-effect op aantal verhuringen

Een andere opvallende vaststelling uit de CIB Huurbarometer is dat corona geen noemenswaardige impact heeft op de verhuringen voor academiejaar 2020-2021. Kortom, studenten zijn op kot blijven gaan.

Een stijgende vraag naar studentenvastgoed tot 2030

De vraag naar studentenvastgoed gaat allicht blijven toenemen de komende tien jaar. Daar zijn grosso modo twee oorzaken voor.

Enerzijds is er demografisch gezien een grotere instroom van 18-jarigen die de komende jaren zullen verder studeren. Anderzijds verwacht men dat er een fikse instroom van internationale studenten zal plaatsvinden.

Beide oorzaken zorgen ervoor dat er tegen 2030 zo’n 95.000 studentenvastgoedunits extra nodig zullen zijn om aan de vraag te kunnen voldoen.

Waarom investeren in studentenkamer in Leuven? 8 goede redenen

Investeer zorgeloos in studentenvastgoed

Syus legt zich toe op de ontwikkeling van hoogwaardig afgewerkt vastgoed op toplocaties en koppelt daar drie unieke garanties aan voor de Syus-investeerder:

  1. Optimale verhuurgarantie: Syus garandeert de eerste 3 jaar van jouw investering dat de huuropbrengst elke maand stipt wordt gestort.
  2. Compleet beheer zonder zorgen: Je hoeft je de eerste 3 jaar geen zorgen te maken over lopende kosten, zowel privatief als gemeenschappelijk.
  3. Helder zicht op netto-rendement: Bij Syus is netto écht netto, en staat duurzaam rendement centraal.

Dankzij deze drie unieke garanties investeer je de eerste drie jaar zorgeloos. Hierdoor vinden potentiële investeerders die opzoek zijn naar een investering met een vast rendement hun weg naar vastgoed.

Plan een gratis adviesgesprek

Heb je een beschikbaar vermogen van 60.000 euro en een investeringshorizon van ten minste vijf jaar, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Gratis adviesgesprek

 

, , ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.