24 juni 2023 Kim Snijders

Investeren in een opbrengsteigendom: wat zijn de voordelen?

Wat is een opbrengsteigendom en wat zijn de voordelen van het investeren in een opbrengsteigendom als een geheel?

Een opbrengsteigendom kan een bijzonder interessante investering zijn voor wie op lange termijn een stabiel rendement nastreeft.

Wie bovendien voldoende kapitaalkrachtig is, zoekt al snel naar een appartementsgebouw te koop. Voor wie een volledig gebouw kan kopen worden de voordelen immers nog groter.

Wat is een opbrengsteigendom?

De definitie van een opbrengsteigendom gaat als volgt: een opbrengsteigendom is vastgoed zoals een huis, appartement(gebouw) of studio dat je verhuurt.

Door het vastgoed te verhuren krijg je elke maand huurinkomsten. Deze maandelijkse huurinkomsten kunnen eventueel gebruikt worden om de hypothecaire lening af te lossen waardoor je met een beperkte eigen inbreng toch kan investeren in vastgoed.

Opbrengsteigendommen zijn er in heel wat verschillende vormen.

Voorbeelden van opbrengsteigendommen:

 • Een deel van je woning
 • een appartement
 • een studio uit een groter gebouw verhuren
 • een garagebox
 • een volledig appartementsgebouw bestaande uit appartementen, studio’s, studentenkamers…

Voordelen van investeren in een opbrengsteigendom

Investeren in een opbrengsteigendom kan een slimme financiële zet zijn die een aantal voordelen kan bieden. Van het genereren van stabiele huurinkomsten tot het bieden van de mogelijkheid tot waardevermeerdering op de lange termijn, het kiezen voor een opbrengsteigendom kan de sleutel zijn tot het bereiken van je financiële doelen.

Enkele van de belangrijkste voordelen van investeren in een opbrengsteigendom zijn:

 • Regelmatige huurinkomsten: Een opbrengsteigendom kan zorgen voor een continue cashflow, zelfs na aftrek van alle kosten.
 • Potentiële waardestijging: In de loop van de tijd kan het onroerend goed in waarde toenemen, wat betekent dat een initiële investering in potentie meer waard wordt.
 • Fysieke waarde: In tegenstelling tot aandelen, heeft een opbrengsteigendom een tastbare waarde die een bepaald niveau van zekerheid biedt.
 • Opbouwen van vermogensportfolio: Investeren in een opbrengsteigendom is een uitstekende manier om een solide en gediversifieerd vermogensportfolio op te bouwen.

Waar op letten bij aankoop van een opbrengsteigendom?

Vastgoed aankopen is een beslissing waarvan de gevolgen jarenlang doorwerken. Het doel is om daar gedurende jaren positieve gevolgen aan te verbinden, zoals een stabiel rendement, zo weinig mogelijk zorgen en een potentiële meerwaarde. Drie zaken die door Syus in grote mate worden vervat dankzij de 3 unieke garanties.

Enkele van de voornaamste zaken waar je op dient te letten bij de aankoop van een opbrengsteigendom zijn:

 1. De locatie van het vastgoed: zorg voor een goede locatie die je toe laat om duurzaam te investeren.
 2. De staat van het vastgoed: je wordt eigenaar van (een deel van) een gebouw. Hoe beter de staat van het gebouw, hoe minder je zal moeten opdraaien voor renovaties, herstellingen…

Wil je meer weten over investeren in vastgoed, lees dan zeker onze antwoorden op de 12 belangrijkste vragen over investeren in vastgoed.

Hoe bereken je het rendement van een opbrengsteigendom?

In advertenties wordt al snel gegoocheld met rendementen van 10% of meer, maar dat zijn bruto-rendementen waar heel wat kosten niet in zijn berekend.

Bij Syus geven we vooraf een heel duidelijk zicht van het netto-rendement.

Bekijk hier in detail hoe een netto-rendement van 3,22% tot stand komt.

Voordelen van investeren in een opbrengsteigendom als 1 geheel

Kapitaalkrachtige investeerders geven er de voorkeur aan om te investeren in een volledig gebouw met meerdere investeringsunits.

Als enige investeerder in een gebouw met opbrengsteigendommen heb je een aantal voordelen:

 1. Geen nood aan syndicus: een van de taken van de syndicus is om de belangen van de verschillende eigenaren van vastgoedunits in een gebouw op elkaar af te stemmen. Als je de enige eigenaar bent, heb je daar geen nood aan.
 2. Geïndexeerde huurprijzen: wie investeert in vastgoed met de 3 Syus-garanties, die weet gedurende de eerste drie jaar van z’n investering perfect hoeveel de maandelijkse huurinkomsten bedragen. Als enige eigenaar voorzien we elk jaar voor een indexering van de huurinkomsten. Kortom, ook gedurende de eerste drie jaar wordt elk jaar je inkomsten aangepast.
 3. Een volumekorting bij de aankoop van een gebouw in een geheel. Wie als enige investeerder een gebouw verwerft met meerdere investeringsunits die krijgt op de aankoopsom een korting.
 4. Volledige vrijheid: je hebt de touwtjes volledig in handen van zodra je zou beslissen om een basisakte te laten opmaken om in stuk door te verkopen.

Investeer in een opbrengsteigendom in Leuven als 1 geheel

Leuven is letterlijk al eeuwenlang een bron van kennis, waardoor heel wat high potentials én bedrijven zich hebben genesteld in de onmiddellijke nabijheid.

 • Elk jaar studeren er ruim 58.000 studenten in Leuven.
 • De stad heeft heel wat strategische troeven zoals de ligging in het hart van Europa.
 • Aanwezigheid van talrijke spin-offs en wetenschapsparken
 • De nauwe samenwerkingen met iMinds.
 • In 2020 werd de stad bovendien uitgeroepen tot Europese hoofdstad van innovatie.

Die troeven zijn een mooi bewijs van de duurzame stadsontwikkeling waar investeerders in vastgoed hun voordeel mee kunnen doen.

Een opbrengsteigendom in Leuven kan dus een bijzonder interessante investering zijn.

Investeer in een opbrengsteigendom in Leuven

Bekijk hier onze meest recente projecten of neem vrijblijvend contact voor een discreet adviesgesprek.

We bekijken samen welk project het beste bij uw investeringsmogelijkheden past.

Gratis adviesgesprek

, , , , ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.