29 augustus 2021 Kim Snijders

Gemiddelde huuropbrengst van opbrengsteigendom in Vlaanderen blijft stijgen

Investeren in een opbrengsteigendom levert je onmiddellijke huurinkomsten op. Het is een van dé redenen waarom het interessant is om te investeren in vastgoed. Net zoals de verkoopprijzen zijn ook de gemiddelde huurprijzen in 2021 gestegen, aldus het CIB.

De nieuwe huurbarometer van CIB Vlaanderen (Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen) toont dat de huurmarkt zich min of meer lijkt te stabiliseren.

Huurmarkt in Vlaanderen lijkt zich in 2021 te stabiliseren

De Huurbarometer van het CIB toont een forse stijging (25%) van het aantal transacties tijdens de eerste zes maanden van 2021 ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De reden daarvoor hoef je niet ver te zoeken: in het voorjaar van 2020 ging de huurmarkt door corona tijdelijk op slot.

Het aantal transacties knoopt opnieuw aan met het niveau van voor de corona-epidemie. Daarnaast is de huurprijs in Vlaanderen met 1,8% gestegen ten opzichte van het voorjaar 2020.

Kortom, de huurmarkt in Vlaanderen lijkt zich min of meer te stabiliseren.

Stijging van de maandelijkse huuropbrengst: gemiddeld 1% bovenop de inflatie

De gemiddelde huurprijzen die het CIB geeft, zijn gebaseerd op contracten die gesloten worden met behulp van vastgoedmakelaars.

Heel wat verhuurcontracten worden zonder tussenkomst van een vastgoedmakelaar opgesteld, maar dat neemt niet weg dat de stijgende tendens van huurprijzen wel vaststaat.

Johan Van Gompel macro-econoom en vastgoedspecialist bij KBC verduidelijkt in De Standaard: “‘De huurprijzen in België stijgen niet echt spectaculair, zeker als je vergelijkt met sommige andere Europese landen zoals Nederland.’ Van Gompel baseert zich op de cijfers van Eurostat, die de huurinflatie in de Europese landen bijhoudt. Op lange termijn stijgt de huur per jaar met 1 procent bovenop de inflatie. ‘Het klopt wel dat de huur de laatste jaren wat sneller aan het stijgen is’. Bestaande huurcontracten zijn in België vrij goed beschermd omdat de huur enkel met de gezondheidsindex mag verhoogd worden in de loop van het huurcontract.’”

 

Gemiddelde huurprijs appartement in Vlaanderen in 2021 stijgt voor het eerst boven 750 euro

 

De cijfers van CIB Vlaanderen geven een goed overzicht van de evoluties per verschillende woningtype.

 


In vergelijking met het voorjaar van 2020 is de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen gestegen met 1,8% en nadert daardoor de kaap van € 800.

Een belangrijke factor in die stijging zijn de huurprijzen van de appartementen. Zoals ook de voorbije jaren het geval was, vormden zij in de eerste helft van 2021 opnieuw het leeuwendeel van het aantal verhuringen.

De gemiddelde huurprijs blijkt bij de appartementen die zijn aangeboden via een vastgoedkantoor toch vrij stevig te zijn toegenomen. In vergelijking met december 2020 gaat het om een toename met 2,1%, ofwel €16 extra. “De gemiddelde huurprijs voor een appartement heeft daarbij voor het eerst de kaap van €750 genomen”, weet CIB Vlaanderen.

Gemiddelde huurprijzen appartementen stijgen sterkst in stadscentra

‘Over de wat langere termijn stijgen de huurprijzen voor appartementen in de stadscentra merkelijk sterker dan bijvoorbeeld in buitengebieden,’ aldus CIB. ‘Als we de gemiddelde huurprijzen voor een appartement in de stadscentra vergelijken met voorjaar 2019 dan zien we een sterke stijging in Limburg (Genk + 11,2%). Hasselt is met + 7,3% zelfs de vierde snelste stijger onder de centrumsteden. Op plaats twee en drie vinden we Mechelen en Sint-Niklaas terug, beide met een stijging van 8,5%. Opvallend: de Antwerpse stadskern mag dan wel de duurste blijven om een appartement te huren; toch zijn de prijzen er sinds de lente van 2019 slechts met 2,4% gestegen.’

 

 

Gemiddelde huurprijzen studio en studentenkamer 2021

“Bij de studio’s en de kamers merkten we de afgelopen semesters een schommelbeweging. Maar, de nieuwe cijfers voor het voorjaar van 2021 bevestigen dat het niet meteen nog binnen de verwachtingen ligt dat de gemiddelde prijs voor een studio nog onder €500 zal zakken. Bij de kamers valt te verwachten dat de kaap van €400 voorgoed genomen is,” aldus CIB Vlaanderen.

Door dergelijke huurprijzen stellen heel wat gezinnen zich de vraag of een kot of een studio niet beter gekocht kan worden als opbrengsteigendom.

We stelden een berekening op die aantoont dat je je kroost vijf jaar gratis kan laten studeren wanneer je ervoor kiest om een studentenkamer te kopen in plaats van te verhuren.

Laat uw zoon of dochter vijf jaar studeren zónder huuruitgaven

Huurprijzen: een van de redenen om te investeren in een opbrengsteigendom

Wie investeert in vastgoed doet dat vaak met als doel om het vastgoed meteen te verhuren. Op die manier bekom je een opbrengsteigendom dat voor de investeerder maandelijkse huurinkomsten genereert.

Deze huurinkomsten worden vaak gebruikt om het hypothecaire krediet dat wordt gebruikt om een deel van de investering te financieren, af te lossen. Hiermee zet je als investeerder het hefboomeffect in werking en vergroot je het potentiële rendement op je eigen inbreng.

Het is maar een van de vele voordelen waarom iemand beslist om te investeren in een opbrengsteigendom.

Zorgeloos investeren in een opbrengsteigendom dankzij 3 unieke garanties

Voor wie met succes wil investeren in vastgoed zonder zich voortdurend zorgen te maken, ontwikkelde Syus drie unieke garanties.

  1. Optimale verhuur garantie

Syus garandeert de eerste 3 jaar van je investering dat jouw huuropbrengst elke maand stipt wordt gestort. Zelfs in geval van wanbetaling of leegstand.

  1. Compleet beheer zonder zorgen

De eerste 3 jaar van jouw investering zorgt Syus voor het “ALL-IN”-beheer van jouw vastgoed.

  1. Helder zicht op netto-rendement

Bij Syus is netto écht netto, en staat duurzaam rendement centraal.

Investeren in vastgoed met garanties?

Investeren in een opbrengsteigendom: plan hier een gratis adviesgesprek

Beschik je over een vermogen van 60.000 euro en een investeringshorizon van ten minste 5 jaar? Neem dan hier vrijblijvend contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden op jouw maat tijdens een gratis adviesgesprek.

Gratis adviesgesprek

, , ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.