Blijven de vastgoedprijzen stijgen in België?

24 januari 2021
Posted in nieuws
24 januari 2021 Kim Snijders

Blijven de vastgoedprijzen stijgen in België?

Ook vorig jaar zijn de prijzen van vastgoed weer gestegen, maar zal die trend zich ook in 2021 doorzetten?

Statbel berekende in december 2020 de gemiddelde vastgoedprijzen. Daarin zien we dat zowel de prijzen van open en halfopen bebouwingen stegen met respectievelijk 2,3% en 5%. Die van de appartementen nam zelfs toe met 5,1%.

Prijzen van vastgoed in België

Prijzen van vastgoed in België Q3 2020 (Bron: Statbel.be)

De prijsstijgingen zijn minder goed nieuws voor jongeren die op eigen houtje vastgoed willen kopen. Het is wel goed nieuws voor mensen die investeren in een opbrengsteigendom, want naast hun huurinkomsten zien ze ook de potentiële meerwaarde toenemen.

2020 was een erg atypisch jaar, maar toch zijn er een aantal redenen die er op duiden dat de vraag naar vastgoed populair zal blijven in 2021.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s schreef in Q4 2020 een rapport waarin de prognose staat de woningprijzen in België de komende jaren zullen blijven stijgen.

Ze zien daarvoor volgende redenen:

1. De vraag naar vastgoed is herstellende

Er waren in 2020 minder transacties (Statbel), maar de vastgoedsector is door de lockdown een tijdje op slot geweest. Vanaf het moment dat de sector weer open ging, volgenden de transacties. Tijdens het tweede kwartaal van 2020 ziet men het aantal transacties in het Vlaams Gewest zich herstellen, maar dit herstel zet zich minder snel voort tijdens het derde kwartaal.

2. Er is nood aan ruimte en een goede locatie

De lockdown heeft geleerd dat mensen nood hebben aan een kwalitatief huis. De vraag naar groter vastgoed nam toe. Eigenaars willen dus meer ruimte, maar ook het belang van de locatie neemt toe. We werden immers gedwongen om de wereld dichtbij te ontdekken.  Vastgoed op een toplocatie biedt een belangrijke meerwaarde.

3. Lenen blijft goedkoop

Het ziet er in 2021 naar uit dat de lange termijn rente nog laag gaat blijven. Da’s geen goed nieuws voor wie een vermogen op het spaarboekje heeft staan. De rente daar zal allicht nog steeds ver onder de inflatie blijven, maar het is goed nieuws voor wie een hypothecaire lening wil afsluiten voor de aankoop of investering van vastgoed.

4. Gezinnen hebben hun spaarbuffer vergroot

Mede door de snelle en aanzienlijke maatregelen die de overheid heeft genomen (tijdelijke werkloosheid, premies, etc) is de onmiddellijke impact voor de gezinnen relatief beperkt gebleven. In de Vastgoed Visie van oktober 2020 van Belfius lezen we: “De economische noodsteun van de overheid absorbeert voor een stuk de negatieve impact van de recessie op het inkomen van de gezinnen en voorkomt grotere schade op de woonmarkt.”

Daarbij komt dat de onzekerheid van Corona in de eerste helft van 2020 de Belg er toe heeft aangezet om meer te sparen. Sterker zelfs, de Belg heeft nog nooit zoveel gespaard als in 2020. Dat houdt in dat de kredietwaardigheid van de gezinnen door de Corona-crisis groter is geworden.

Naast de redenen uit het S&P rapport liet ook de Belgische Nationale Bank in januari weten dat de ondernemingen in België beterschap verwachten:

5. Belgische ondernemingen zien licht aan het einde van de tunnel

Uit een nieuwe ERMG (Economic Risk Management Group) enquête bij de Belgische ondernemingen ziet de Nationale Bank van België dat het herstel in zicht is. “Voor 2021 als geheel blijft de verwachte verbetering ten opzichte van de huidige omzet wel beperkt maar de vooruitzichten voor volgend jaar zijn duidelijk beter geworden, wat ook te zien is in de investeringsplannen voor 2022.”

Investeren in vastgoed in 2021

Investeren in een opbrengsteigendom kan een interessante manier zijn om spaargeld te activeren, maar het is belangrijk dat dit weloverwogen gebeurt. Wie meer wil lezen over investeren in vastgoed, kan terecht bij onze antwoorden op de 12 meest gestelde vragen rond vastgoed.

Ook voor wie wil investeren in vastgoed met weinig geld zijn er mogelijkheden en dankzij het hefboomeffect wordt het rendement immers nog hoger.

Gratis adviesgesprek

Beschik je over een vermogen van 60.000 euro en een investeringshorizon van ten minste 5 jaar, neem dan contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Gratis adviesgesprek

 

 

 

 

 

, , , , ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.