31 juli 2021 Kim Snijders

Zal de federale regering huuropbrengsten anders belasten?

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil tegen het einde van de legislatuur een grote fiscale hervorming voorbereiden. Daarbij worden verschillende pistes bekeken, inclusief die van een nieuwe fiscaliteit rond huuropbrengsten.

Zal de huidige regering de fiscaliteit rond vastgoed aanpassen?

Het is een vraag die heel wat investeerders in vastgoed zich al een tijd stellen, maar dat er fiscaal gesleuteld zal worden staat buiten kijf.

De Minister van Financiën (Vincent Van Peteghem) werkt immers aan de voorbereiding van een grote fiscale hervorming. De Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB Vlaanderen) interviewde de minister en die liet alvast een beetje in z’n kaarten kijken.

Discriminatie fiscale behandeling Belgisch vs buitenlands vastgoed

Begin dit jaar werkte Minister van Financiën Van Peteghem zich alvast positief in de kijker voor de eigenaars van vastgoed in het buitenland.

België was door Europa meermaals veroordeeld omdat er een ongelijke fiscale behandeling werd gehanteerd tussen Belgisch en buitenlands vastgoed.

Het Belgisch vastgoed wordt belast op basis van het kadastraal inkomen. Voor de belasting van het buitenlands vastgoed werd er gewerkt met de (huur)waarde. Deze twee verschillende manier van belasten, was niet correct.

“Het Europees Hof van Justitie veroordeelde de discriminatie tussen binnenlandse en buitenlandse huurinkomsten al in april 2018. Omdat België de draad niet oppakte, startte de Commissie een tweede procedure in juli vorig jaar. In november 2020 vorderde de Commissie een boete en een dwangsom voor elke dag dat de regelgeving niet is aangepast,” aldus De Tijd.

De vraag was lange tijd welke kant de beslissing zou opvallen maar in februari 2021 kwam er eindelijk duidelijkheid: vanaf aanslagjaar 2022 zal vastgoed in het buitenland ook belast worden op basis van het kadastraal inkomen!

“Eigenaars die hun buitenlands vastgoed zelf gebruiken of verhuren aan een privépersoon zullen belast worden op basis van het kadastraal inkomen. Als het pand verhuurd wordt aan iemand die het professioneel gebruikt of aan een vennootschap, dan wordt nog altijd de werkelijke huur belast,” aldus Bart Lombaerts van PwC Tax Consultants in De Tijd.

Het zorgt ervoor dat de fiscus voor een berg werk staat want voor 150.000 buitenlandse panden van Belgen zal er nu een KI moeten worden opgesteld.

Zullen huurinkomsten uit een opbrengsteigendom anders worden belast? 

Door in het dossier van het buitenlandse vastgoed resoluut voor het KI te kiezen, zagen de eigenaars van opbrengsteigendommen een positief signaal, maar een zwaluw maakt de lente niet. Dat blijkt uit het interview van de Confederatie van Immobiliënberoepen.

Het CIB legde de vraag voor aan Minister van Financiën Van Peteghem.

“CIB Vlaanderen: Is de piste van het belasten van de reële huurinkomsten voor de Belgische huurmarkt hiermee definitief van de baan?

Minister van Financiën Van Peteghem: ”Ik werk momenteel heel hard aan de voorbereiding van de bredere fiscale hervorming en wil dat debat aangaan zonder taboes. Het heeft geen enkele zin om een fiscale hervorming aan te kondigen en er tegelijk bij te zeggen dat bepaalde dingen niet besproken mogen worden. Een fiscale hervorming zorgt immers voor nieuwe evenwichten. Een evenwicht waarbij we oog moeten hebben voor het totaalplaatje. Zeggen dat de piste van het belasten van de reële huurinkomsten definitief van de baan is, kan ik dus niet.”

Het is dus nog even wachten op meer duidelijkheid. De fiscale hervorming die wordt voorbereid gaat immers veel verder. Er wordt dus gekeken naar het grote plaatje.

Fiscale hervorming: huiswerk klaar tegen einde legislatuur

Minister Van Peteghem beseft dat hij voor een titanenwerk staat. Hij wil tegen eind 2021 het conceptuele kader van de fiscale hervorming op tafel leggen.

Het doel van de fiscale hervorming is om met behulp van een groene taxshift -die zich toespitst op consumptie, vervuiling en kapitaal- de belasting op arbeid te verlagen.

“Ingrijpend, maar niet roekeloos”, noemt de minister de manier van werken die hij wil volgen in De Tijd. “Deze hervorming zal niet van de ene dag op de andere plaatsvinden, je moet mensen tijd geven om zich voor te bereiden.” De CD&V’er laat zich ook goed begeleiden. Professor fiscaal recht Mark Delanote coördineert de werken samen met een team fiscalisten en economen.

De grote vraag is of er deze legislatuur al concrete stappen genomen worden. Het regeerakkoord schrijft alleen voor dat de minister van Financiën tegen het einde van de legislatuur met een blauwdruk moet komen, waar een volgende regering mee aan de slag kan.

Investeren in vastgoed in België blijft populair

Ondertussen blijft de activiteit op de Belgische vastgoedmarkt erg hoog. De aanhoudende lage rentes en het spook van inflatie dat opdoemt, is daar niet vreemd aan. Heel wat mensen zoeken naar een manier op rendement uit hun spaargeld te halen.

De nieuwe notarisbarometer toont haarscherp de activiteit op de vastgoedmarkt

Zorgeloos investeren in vastgoed

Om te beginnen met investeren in vastgoed is er heel expertise nodig. We beantwoorden alvast de 12 meest gestelde vragen over investeren in vastgoed.

Voor wie zorgeloos wil investeren  in vastgoed ontwikkelde Syus 3 unieke garanties.

1. Optimale verhuur garantie

Syus garandeert de eerste 3 jaar van je investering dat jouw huuropbrengst elke maand stipt wordt gestort. Zelfs in geval van wanbetaling of leegstand.

2. Compleet beheer zonder zorgen

De eerste 3 jaar van jouw investering zorgt Syus voor het “ALL-IN”-beheer van jouw vastgoed.

3. Helder zicht op netto-rendement

Bij Syus is netto écht netto, en staat duurzaam rendement centraal.

Meer weten over de 3 Syus-garanties: investeren in vastgoed met garanties

Plan hier vrijblijvend een adviesgesprek.

Beschik je over een vermogen van 60.000 euro en een investeringshorizon van ten minste 5 jaar, dan bekijken we graag de mogelijkheden op maat.

Gratis adviesgesprek

, , ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.