Schuldsaldoverzekering of niet voor een tweede woning?

10 november 2015
Posted in nieuws
10 november 2015 Kim Snijders

Schuldsaldoverzekering of niet voor een tweede woning?

Wie een woning koopt, sluit doorgaans een schuldsaldoverzekering af. Zo hoeven u nabestaanden niet wakker liggen van de hypotheek, mocht u overlijden. Maar wat als u gaat investeren in vastgoed , en een tweede, derde, … woning koopt? Is een schuldsaldoverzekering dan ook een must?

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Met een schuldsaldoverzekering dekt u zich financieel in gedurende de periode dat u uw woonkrediet afbetaalt. Zo hoeven uw nabestaanden de lening niet verder af te betalen, mocht u overlijden. Financieel heel aantrekkelijk dus, want doorgaans fiscaal aftrekbaar, via de fiscale korf. Ook biedt de bank u sneller een lagere rente op uw lening als u een schuldsaldoverzekering afsluit.

Ook voor een tweede woning?

Een schuldsaldoverzekering kunt u samen met elk woonkrediet afsluiten. Maar het is geen verplichting en voor een tweede woning niet altijd nodig. Alles hangt af van uw eigen situatie en wensen. Kiest u voor een lening met lange looptijd, dan is een schuldsaldoverzekering aan te raden. Ook als het bedrag van de lening vrij hoog ligt en dus ook het risico voor uw familie groter is, kiest u best voor een schuldsaldoverzekering.

Veel hangt af van uw leeftijd.

Een belangrijke factor in het al of niet kiezen voor een schuldsaldoverzekering, is uw leeftijd. Hoe ouder u bent, hoe hoger de premie die u moet betalen. In dat geval moet u de afweging maken tussen kosten en baten. Want de premie komt in de fiscale korf terecht, samen met andere voordelen zoals aftrekbare intresten. Met een hoge premie voor uw schuldsaldoverzekering overschrijdt u al snel het maximumbedrag dat u fiscaal kunt inbrengen.

Samengevat: kiest u voor een woonlening met lange looptijd en hebt u geen krediet meer lopen voor uw eerste woning? En is de premie vrij laag? Dan is een schuldsaldoverzekering zeker interessant. Is uw fiscale korf al goed gevuld met intresten en premies van uw eerste woning of nadert u de pensioengerechtigde leeftijd? Dan is een schuldsaldoverzekering geen must.

Meer weten over de fiscaliteit bij aankoop van een tweede verblijf? Contacteer ons gerust.

, , ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.