10 februari 2015 Kim Snijders

Een hypothecaire lening aanvragen? Niet voor u deze 6 tips hebt gelezen.

Investeren in vastgoed, dat is ook kijken en vergelijken. Optimaliseren, negotiëren, alle mogelijkheden onderzoeken. Zo wint u al snel duizenden euro op uw lening, bovenop uw andere rendementen. Teken nooit voor de eerste de beste lening of kredietgever. En ga zeker na of u in aanmerking komt voor een woonbonus, sociale tarieven of andere premies. Zelfs kleine voordelen kunnen u op lange termijn heel wat opleveren

1) Vergelijk leningen en banken.

Maak een afspraak bij verschillende banken en vraag overal een gedetailleerd voorstel. U zal zien dat deze voorstellen ver uiteen kunnen lopen. Doet een andere bank u een beter aanbod dan uw huisbankier? Ga gerust terug en vraag hem om een tegenvoorstel. Vergeet niet: bij een hypothecaire lening spreken we meteen over grote bedragen. Enkele tienden procenten kunnen dus al snel duizenden euro opleveren

2) Kies voor een looptijd die bij uw situatie past.

10 jaar, 20 jaar, 25 jaar, …? Probeer een evenwicht te vinden tussen uw leencapaciteit en de intresten die u zal betalen. Als u vijf of tien jaar minder lang leent, bent u goedkoper af. Maar uw situatie moet dit toelaten, uiteraard. Hebt u een groot deel van uw inkomen beschikbaar? Dan kiest u best voor een korte looptijd. Staat u aan het begin van uw carrière of wilt u meer budget overhouden voor andere zaken? Dan spreidt u uw lening beter uit over een langere periode

3) Kies de juiste leenformule.

De meeste Belgen kiezen voor een vaste rentevoet. Dat vinden we ook bij Syus de beste optie. De intresten liggen vandaag immers lager dan de inflatie, en dat zal waarschijnlijk nog lang zo blijven. Toch liever een variabele intrestvoet? Bouw dan ‘caps’ of een plafond in. Als uw rentevoet stijgt, dan wordt hij nog steeds begrensd door een maximumbedrag dat u zelf hebt gekozen.

4) Is een schuldsaldo-verzekering nodig?

Voor een eerste aankoop voor eigen gebruik is dit vanzelfsprekend. U wil immers het risico op overlijden van uw partner indekken, zodoende u niet in de problemen komt met de afbetaling van uw woonkrediet. Vaak is het zelfs zo dat u dit risico voor 100 % kunt dekken (de meerprijs is vaak miniem tov 50% dekking). Als u gaat investeren in vastgoed is een schuldsaldo-verzekering veel minder een noodzaak. In vele gevallen zijn uw huurinkomsten op zich al een soort van verzekering, indien deze voldoende dekkend zijn voor uw maandelijkse aflossing. Syus biedt daarbij nog eens een huurgarantie van 10 jaar, waardoor die verzekering nog sterker wordt.

5) Ga na of u in aanmerking komt voor een woonbonus.

Leent u voor uw eerste woning? Dan is de kans groot dat u in aanmerking komt voor een woonbonus. Deze jaarlijkse belastingvermindering wordt toegekend door de Vlaamse Overheid. Hiermee wil men de aankoop en het bezit van een eigen woning ondersteunen. Zo doet u makkelijk duizenden euro voordeel.

6) Schat alle kosten goed op voorhand in.

Hou rekening met de kosten voor registratierechten, notariskosten en hypotheekrechten. Daarnaast moet u een woonverzekering nemen. Eenmaal u het pand aangekocht hebt, weet u dat er regelmatig herstellingskosten bijkomen of nieuwe wettelijke vereisten op het vlak van energie. Op dat vlak zit u goed bij Syus: verzekeringen, herstellingen, … dat nemen wij de eerste 5 jaar voor onze rekening. Goed voor uw gemoedsrust en goed voor uw rendement.

Meer weten? We geven u graag nog meer tips en advies. Contacteer ons gerust.

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.