De stormloop op vastgoed aan de Belgische kust is ten einde

1 juli 2023
Posted in nieuws
1 juli 2023 Kim Snijders

De stormloop op vastgoed aan de Belgische kust is ten einde

Volgens de Kustbarometer van Notaris.be is het aantal vastgoedtransacties aan de kust met 14,3% gedaald in vergelijking met 2021. Deze trend zet zich ook in 2023 voort. Dit is een aanzienlijke tegenvaller voor degenen die de afgelopen jaren hebben gekocht in de hoop snel een aanzienlijke meerwaarde te realiseren.

Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be, zegt: “Na een paar bijzonder drukke jaren met veel transacties en prijsstijgingen, is de vastgoedhausse aan de kust voorlopig voorbij. Corona zorgde voor een enorme piek in de markt, maar dat effect was in 2022 niet meer merkbaar.” 

De afkoeling van vastgoed aan de Belgische kust zet zich door

De aanzienlijke daling van het aantal transacties heeft momenteel een beperkte invloed op de prijs. De gemiddelde prijs van een kustappartement bleef echter stabiel, terwijl de prijs van een dijkappartement met ongeveer 5% daalde.

“De afkoeling zet zich dit jaar voort: in de eerste drie maanden van 2023 waren er opnieuw 14% minder transacties in vergelijking met dezelfde periode in 2022,” aldus Notaris Bart van Opstal.

Vastgoed aan de kust: nieuwbouwappartementen en bestaand vastgoed

In 2022 waren de nieuwbouwappartementen goed voor een marktaandeel van 14,5%. Dit is het laagste marktaandeel van de afgelopen vijf jaar. Een nieuwbouwappartement kostte gemiddeld 382.015 euro, een prijsstijging van 1,8% in vergelijking met 2021. Een bestaand appartement kostte gemiddeld 302.623 euro, een prijsdaling van 1% in vergelijking met 2021. Notaris Bart van Opstal zegt: “Vooral oudere appartementen die niet gerenoveerd zijn, waren minder in trek.”

Opbrengsteigendom: prijsevolutie van vastgoed in 2023

Vastgoed aan de kust wordt vaak als tweede verblijf aangekocht. Daarom spelen ook andere factoren een rol bij de aankoopbeslissing.

Voor wie investeert in een opbrengsteigendom zijn er momenteel geen grote prijsschommelingen. De verwachte prijsevolutie van vastgoed in 2023 is nog steeds stijgend.

Volgens het vastgoedpanel van De Tijd zullen:

– De prijzen van nieuwbouw en bestaand vastgoed met een goede EPC-score ook de komende vijf jaar blijven stijgen.

– Bestaand vastgoed met een lage EPC-score zal het moeilijker hebben.

Investeren in energiezuinig opbrengsteigendom

Voor panden die energiezuinig zijn, of het nu gaat om nieuwbouw of panden die een ingrijpende energetische renovatie (IER) hebben ondergaan, zullen investeerders nog steeds bereid zijn om een hogere prijs te betalen.

In de komende vijf jaar wordt verwacht dat de prijzen van energie-efficiënt vastgoed zullen stijgen, met respectievelijk 13,7% en 10,8% voor appartementen en studentenkamers.

Zorgeloos investeren in opbrengsteigendom

Als je overweegt te investeren in een opbrengsteigendom, dan biedt Syus een breed scala aan opties.

Alle nieuwe projecten van Syus zijn volledig gerenoveerd en voldoen aan de nieuwe energienormen.

Dankzij de 3 unieke garanties van Syus kun je zorgeloos investeren:

  1. Optimale verhuurgarantie: Syus garandeert dat je huurinkomsten de eerste 3 jaar van je investering elke maand stipt worden overgemaakt, zelfs in geval van wanbetaling of leegstand.
  2. Volledig beheer zonder zorgen: Syus kan de eerste 3 jaar van je investering, indien gewenst, zorgen voor een “ALL-IN”-beheer van je vastgoed.
  3. Duidelijk zicht op netto rendement: Bij Syus is netto écht netto, met een focus op duurzaam rendement.

 

Plan een gratis adviesgesprek!

Heb je een vermogen van 80.000 euro en een investeringshorizon van ten minste 5 jaar? 

Gratis adviesgesprek

 

Plan hier meteen jouw gratis adviesgesprek in.

 

, ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.