4 redenen waarom de vastgoedprijzen in België stand zullen houden.

10 juni 2017
Posted in nieuws
10 juni 2017 Kim Snijders

4 redenen waarom de vastgoedprijzen in België stand zullen houden.

Dalende vastgoedprijzen: het is niet onmogelijk, maar in België heel onwaarschijnlijk. Er zijn enkele factoren die onze vastgoedmarkt fundamenteel ondersteunen. Blijvende factoren, die ervoor zorgen dat de prijzen stabiel zijn en dit ook de komende decennia zullen blijven. België is de Verenigde Staten niet. Wie hier in vastgoed investeert, is nuchter, voorzichtig en spaarzaam.

1) Aandeel bouwsector klein in België

Het aandeel van de bouwsector in de Belgische economie is slechts 5%, veel kleiner dan in andere Europese landen. Gaat het wat minder met de bouwnijverheid de komende jaren? Dan hoeft dit geen grote weerslag te hebben op de prijzen van het vastgoed.

2) Belgen hebben weinig schulden

We zijn nog steeds een volk van spaarders. Dat zien we duidelijk op de vastgoedmarkt. Woningen worden hier doorgaans voor een belangrijk deel gefinancierd met eigen middelen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Ierland, gebruiken we de waarde ons vastgoed niet om te speculeren. Belgen geven hun huis niet snel in onderpand voor extra kredieten, we zijn dus ook minder kwetsbaar.

3) Belgische gezinnen zijn vermogend

Dankzij onze spaarreflex bouwen vele Belgische gezinnen door de jaren heen een mooi kapitaal op. Het financiële vermogen van de Belgen behoort dan ook tot de hoogste van Europa. Dat maakt dat gezinnen een stevige buffer hebben en niet snel hun vastgoed moeten verkopen, ook niet in minder goede economische tijden.

4) Stijgende rente geen bedreiging voor de prijzen

De rente staat op dit moment heel laag. Dat zal waarschijnlijk nog lang zo blijven. Maar zelfs al zou de rente gevoelig stijgen, dan nog heeft dit geen grote invloed op de vastgoedprijzen in België. De helft van de woningkredieten wordt immers afgesloten tegen vaste rentevoeten. Ongeveer 30% kiest voor een variabele rentevoet met bovengrens en slechts 20% voor een echt variabele rentevoet. Belgen kiezen dus in het algemeen voor zekerheid en stabiliteit. Dat uit zich ook in het prijsniveau.

Meer weten over investeren in vastgoed? Contacteer ons gerust.

, , ,

Neem contact met ons op!

Elke klant heeft z’n eigen verhaal. Daarom luisteren we bij Syus aandachtig naar uw objectieven en verwachtingen. Na analyse leggen we u een onderbouwd investeringsplan voor, op maat van uw persoonlijke situatie.